INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Balog: "Az egészségügyben eddig egyszerre volt jelen a gazdagság és a nyomor"

InfoRádió / MTI
Végre egyszer az egészségügyben is el kell jutnia oda az országnak, hogy a döntéshozók pontosan ismerjék: milyen erőforrások állnak rendelkezésükre, és azok mire elegendők - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere az egészségügyi szakdolgozók 43. országos kongresszusán Szolnokon csütörtökön.

Balog Zoltán az esemény megnyitóján köszöntőjében hangsúlyozta: az elmúlt tizenkét hónap az utóbbi évtizedek legjelentősebb változását hozta az ágazatban, ahol az elindított reformok részei egy nagyobb, kényszerű átalakítási folyamatnak.

Az egészségügyben régi adósság az ellátási rendszer strukturális átalakítása, a minimumfeltételek meghatározása és a bérrendezés - fogalmazott, jelezve, hogy mind ezek mellett elsősorban a szakma erőforrásaival kell tisztában lennie a döntéshozóknak a továbblépéshez. A "leltárkészítésnél" azonban itt is a humán erőforrás a legfontosabb tényező - tette hozzá.

Jelezte: "az egészségügyben eddig egyszerre volt jelen a gazdagság és a nyomor". Mérlegkészítés, valamint a struktúra hatékonyabbá tétele nélkül nem lehetne elindulni egy emelkedő pályán és megteremteni a szakmában dolgozók előmenetelének, életpályájának kiszámíthatóságát, tervezhetőségét.

A tárcavezető emlékeztetett: az idén csaknem 31 milliárd forintból mintegy 17 ezer orvos mellett 71 ezer szakdolgozó kap béremelést. Jövőre az ideinél legalább 55 milliárd forinttal több pénz jut az ágazatra, ennek minimum háromnegyedét az elképzelések szerint újabb béremelésekre fordítaná a minisztérium.

A címlapról ajánljuk