eur:
389.59
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Június végéig elfogadhatják a jegybanktörvény módosítását - a nap hírei

Június végéig elfogadhatja az Országgyűlés a jegybanktörvény módosítását. Egy év alatt több mint felével emelkedett az ismertté vált gazdasági bűncselekmények száma. Megkezdődött a 15. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. A nap legfontosabb hírei június 17-én.

Június végéig elfogadhatja az Országgyűlés a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását, amelynek új tervezetét a kormány a napokban terjeszti a parlament elé - közölte a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter. Varga Mihály elmondta: a monetáris tanács létszáma bővítésének lehetőségét és az új jegybankalelnök kinevezésével kapcsolatos rendelkezéseket az új előterjesztés is tartalmazza, de ezekkel a jogosítványaival a kormány a jelenlegi MNB-vezetés mandátumának lejártáig nem kíván élni. Hozzátette: a jogszabály elfogadásával júliustól bármikor megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az unióval.

A kormányfő szerint Magyarország levonta a tanulságot a déli országok válságából és arra következtetésre jutott, hogy az eurócsoporthoz való túl gyors csatlakozás katasztrófához vezet. Orbán Viktor a bécsi Die Presse című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: Magyarország csak akkor csatlakozik az euroövezethez, ha már készen áll rá.

A szerdai kormányülésen döntenek arról, hogy milyen pótlólagos forrásokat találnak az egészségügy számára - mondta az emberi erőforrás miniszter. Balog Zoltán hozzátette: még nem zárultak le a költségvetési tárgyalások, de az egészségügy területén jelentős forrásbővítést terveznek.

Alternatív költségvetést készít őszre az MSZP. A szocialisták tervezete a társadalmi igazságtalanságok csökkentésére és a gazdaság élénkítésére helyezi a hangsúlyt és őszre készülhet el, mert elkészítéséhez megalapozott adatokra van szükség.

Egy év alatt több mint felével emelkedett az ismertté vált gazdasági bűncselekmények száma - ez áll a legfőbb ügyész tavalyi évről szóló, az Országgyűlés elé terjesztett beszámolójában. Polt Péter azt írja: 2011-ben mintegy 32.500 ilyen ügy került a hatóságok látókörébe, míg 2010-ben valamivel több mint 21.100. Az adatok szerint tavaly megállt az összbűnözés csökkenése, a bűncselekmények száma enyhén emelkedett.

Szigorítana az új büntető törvénykönyv tervezetén az LMP. Egyebek mellett azt javasolják, hogy környezet- vagy természetkárosításos esetekben a hivatalos személyek felügyeleti, illetve ellenőrzési kötelezettségének megszegését is büntessék. Szigorúbban szabályoznák a géntechnológiai visszaéléseket is.

Hatósági ügyekben nyújt segítséget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium új online szolgáltatása - közölte a tárca államtitkára. Szabó Erika elmondta: a ket.kormany.hu célja, hogy mind a hatósági ügyintézők, mind az ügyfelek jobban megismerjék az új közigazgatási eljárási törvény, vagyis a Ket. közelmúltbeli módosításának elemeit.

Határozott intézkedéseket tervez az ítélkezés gyorsítására a Fővárosi Törvényszék új kollégiumvezetője. Mikó Gergely azt mondta: a jogszabály-módosítások, az eljárást gyorsító csomag, illetve a többleterőforrások bevonása mellett vezetői intézkedésekre is szükség van.

A Gazdasági és Együttműködési Szervezet főtitkára szerint újra kellene tárgyalni a Görögországnak nyújtott 130 milliárd eurós nemzetközi hitel feltételeit, ha Athén ezzel az euróövezetben tartható. Ezzel ellentétben Angela Merkel német kancellár azt hangsúlyozta, hogy a hitelmegállapodásban foglaltakon nem lehet változtatni.

A kereskedelmi bankok szerint már nincs elég pénz az euróövezeti mentőalapokban egy nagyobb ország megsegítéséhez. A világ legnagyobb magán pénzintézeteinek képviselete, a több mint 450 tagú Nemzetközi Pénzügyi Intézet jelentésében az áll: azután, hogy az eurózóna június 9-én 100 milliárd eurós mentőövet nyújtott Spanyolországnak, a most működő, ideiglenes euróövezeti mentőalapban 251 milliárd euró marad, ami csak egy kisebb gazdaság kisegítésére elegendő.

Megkezdődött a 15. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál. A filmes seregszemle zsűrijében helyet kapott Pálfi György filmrendező. A fesztivál fődíjáért, az Arany Serlegért 106 ország több mint 1600 alkotása közül 17 szállhat versenybe, közöttük Török Ferenc filmrendező Isztambul című filmje.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×