INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A családokról és a határon túli magyarokról beszéltek napirend előtt

Infostart / InfoRádió
A családok és a határon túli magyarok helyzetéről szóltak az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai.

Az MSZP-s Varga László a családok nemzetközi világnapja alkalmából emlékeztette a kormánypártokat választási ígéretükre, hogy jelentősen javítanak a családok helyzetén, mivel a képviselő szerint ez két év alatt nem sikerült. Mutatja ezt az is, hogy egyre csak csökken a születések száma, így a politikus kijelentette: nem jött be az egykulcsos adó és a családi adókedvezmény.

Soltész Miklós államtitkár a kormány nevében úgy fogalmazott, hogy jelenleg demográfiai mélypontot él meg az ország, ám az elmúlt évekhez képest lelassult a népességfogyás és a születésszám csökkenése. Hangsúlyozta, hogy 810 ezren éltek a családi adókedvezménnyel.

Habis László, a KDNP képviselője a visegrádi négyek legutóbbi prágai találkozójáról számolt be, amely álláspontja szerint rendkívül eredményes volt.

Szávay István, a Jobbik képviselője az erdélyi magyarságot érő jogsértések, illetve a kormány - szerinte - puha nemzetpolitikája ellen emelt szót. Úgy vélte, hogy eljutottunk ahhoz a szégyenhez, hogy a szocialisták határozottabban kiálltak az elcsatolt területeken élő magyarok érdekeiért, mint a kormánypártok.

Győri Enikő államtitkár hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy az összmagyarság helyzete javuljon. Az Országgyűlés megalakulása után lehetővé tette, hogy a határon túli magyarok magyar állampolgárságot kaphassanak. Ha például Romániával és Szlovákiával Magyarország nem lenne partneri viszonyban, több határvidéki magyar megélhetése kerülne veszélybe.

Kifejtette: az új román kormány eddigi intézkedései valóban aggodalomra adnak okot, ám ennek a kormány már több fórumon hangot is adott. Szlovákiában nyomozás folyik a magyar nemzetiségű fiatalok megveréséről, további kijelentéseket pedig a vizsgálat függvényében tesz a külügyminisztérium. Fel lehetne venni a kesztyűt, lehetne nagy szavakat pufogtatni, ám ez biztos kudarcot jelentene. Eredményre csak a párbeszéd vezethet - tette hozzá Győri Enikő.

A fideszes Varga István a határozathozatalok miatt egyre többen érkező képviselők beszélgetése mellett emelt hangon a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozata mellett emelt szót.

Rétvári Bence államtitkár úgy gondolta, hogy a kormány rászolgált a határon túli magyarok bizalmára. Erdélyben sok helyen valóban nagy probléma van, ugyanakkor ez Magyarország számára nem külügyi, hanem nemzetpolitikai kérdés. Hangsúlyozta: a magyar kormány ott lesz minden magyar mellett, akár magyar állampolgár, akár nem.

A címlapról ajánljuk