eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A családokról és a határon túli magyarokról beszéltek napirend előtt

A családok és a határon túli magyarok helyzetéről szóltak az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai.

Az MSZP-s Varga László a családok nemzetközi világnapja alkalmából emlékeztette a kormánypártokat választási ígéretükre, hogy jelentősen javítanak a családok helyzetén, mivel a képviselő szerint ez két év alatt nem sikerült. Mutatja ezt az is, hogy egyre csak csökken a születések száma, így a politikus kijelentette: nem jött be az egykulcsos adó és a családi adókedvezmény.

Soltész Miklós államtitkár a kormány nevében úgy fogalmazott, hogy jelenleg demográfiai mélypontot él meg az ország, ám az elmúlt évekhez képest lelassult a népességfogyás és a születésszám csökkenése. Hangsúlyozta, hogy 810 ezren éltek a családi adókedvezménnyel.

Habis László, a KDNP képviselője a visegrádi négyek legutóbbi prágai találkozójáról számolt be, amely álláspontja szerint rendkívül eredményes volt.

Szávay István, a Jobbik képviselője az erdélyi magyarságot érő jogsértések, illetve a kormány - szerinte - puha nemzetpolitikája ellen emelt szót. Úgy vélte, hogy eljutottunk ahhoz a szégyenhez, hogy a szocialisták határozottabban kiálltak az elcsatolt területeken élő magyarok érdekeiért, mint a kormánypártok.

Győri Enikő államtitkár hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy az összmagyarság helyzete javuljon. Az Országgyűlés megalakulása után lehetővé tette, hogy a határon túli magyarok magyar állampolgárságot kaphassanak. Ha például Romániával és Szlovákiával Magyarország nem lenne partneri viszonyban, több határvidéki magyar megélhetése kerülne veszélybe.

Kifejtette: az új román kormány eddigi intézkedései valóban aggodalomra adnak okot, ám ennek a kormány már több fórumon hangot is adott. Szlovákiában nyomozás folyik a magyar nemzetiségű fiatalok megveréséről, további kijelentéseket pedig a vizsgálat függvényében tesz a külügyminisztérium. Fel lehetne venni a kesztyűt, lehetne nagy szavakat pufogtatni, ám ez biztos kudarcot jelentene. Eredményre csak a párbeszéd vezethet - tette hozzá Győri Enikő.

A fideszes Varga István a határozathozatalok miatt egyre többen érkező képviselők beszélgetése mellett emelt hangon a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozata mellett emelt szót.

Rétvári Bence államtitkár úgy gondolta, hogy a kormány rászolgált a határon túli magyarok bizalmára. Erdélyben sok helyen valóban nagy probléma van, ugyanakkor ez Magyarország számára nem külügyi, hanem nemzetpolitikai kérdés. Hangsúlyozta: a magyar kormány ott lesz minden magyar mellett, akár magyar állampolgár, akár nem.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×