INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Mi lesz a területi ellátási kötelezettség nélküli orvosi praxisokkal?

Infostart / InfoRádió
Az egészségügyi államtitkárság azt szeretné, ha a területi ellátási kötelezettség nélküli orvosi praxisok beolvadnának a területi ellátási kötelezettséggel rendelkezőkbe. Az érintettek szerint viszont ez kivitelezhetetlen.

Egy tavaly decemberben, az egészségügyi salátatörvény részeként elfogadott passzus értelmében 2015. december 31. után a területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvosok elveszítik praxisuk működtetési jogát. Magyarországon jelenleg 304 ilyen orvos van, ők 263 ezer betegért felelnek.

Akkor az InfoRádió megkereste az egészségügyi államtitkárságot, Beneda Attila kabinetfőnök azt mondta: vizsgálják annak a módját, hogyan maradhatnak meg a jogszabály hatálybalépése után is az ezer főnél több beteget ellátó TEK-nélküli praxisok.

"Keressük annak a módját, hogy azokat a kisebb területi ellátási kötelezettség nélküli praxisokat hogyan tudjuk továbbra is működésben tartani. Ez alatt azt értem, hogy akár területi ellátási kötelezettséggel rendelkező praxishoz kapcsoljuk őket, akár ezek össze is olvadhatnak" - emelte ki a kabinetfőnök.

Józsa Terézia, TEK-nélküli háziorvos viszont azt mondta az InfoRádiónak, hogy a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé a praxisok bevonását a területi ellátási kötelezettséggel rendelkezőkbe. Ha egy területen nincs meg az 1200 bejelentett lakosságszám, nem hozhat létre új praxist az önkormányzat - emelte ki.

Március végén az érintettek petíciót fogalmaztak meg, amire az államtitkárság InfoRádiónak elküldött írásos válasza az volt, hogy a TEK-nélküli háziorvosok ellátotti számai között nagy különbségek vannak, ami nem teszi lehetővé a kiszámíthatóságot, és nagy különbséget okoz a betegellátás minőségében. Józsa Terézia szerint ezek az érvek nem valósak, és minél több orvos van egy területen, annál kevésbé túlterheltek.

Nyárlőrincen április elején egy TEK-nélküli háziorvos - finanszírozási problémák miatt - visszaadta a praxisát. A településen két orvos volt: egy TEK-es és egy TEK-nélküli. Két praxis kialakításához 2400 fős lakosságszámra lett volna szükség. Nyárlőrincen viszont csak 2360-an élnek. Április óta mindenkit egy háziorvos lát el.

Józsa Terézia szerint, ha nem változik meg a törvény, akkor ez a jelenség tömegessé válhat. A TEK-nélküli orvosok ugyanis elhagyják az országot, néhány év múlva viszont sok háziorvosi praxis üresedik meg például amiatt, hogy meghal az ott már most is jóval nyugdíj után dolgozó orvos.


A címlapról ajánljuk