eur:
393.82
usd:
365.52
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Emelkedik az egészségügyben dolgozók fizetése

Csütörtök délutánig lehet még véleményezni a kormány előterjesztés-tervezetét több egészségügyi témakörben. A módosítás rendelkezik az egészségügyi szakdolgozók alapbérezéséről, valamint a túlórák, ügyeletek díjazásáról.

A törvénytervezet szerint a jövőben magasabb fizetést kapnak az egészségügyben dolgozók. A szakdolgozók legalacsonyabb bére bruttó 93 ezer forint lehet, ami a munkával töltött évek után növekszik. A tíz szakdolgozói kategória közül a legmagasabb bruttó 303 ezer forint lesz. A diplomás egészségügyi dolgozók alapbére pedig nem lehet kevesebb, mint a hasonló besorolású közalkalmazottak bére, és ehhez jön még hozzá 31.435 forint.

Azon orvosoknak, akiknek a havi bruttó bére eddig 350 ezer forint alatt volt, bruttó 65 820 forinttal emelik a fizetését. A most 350 ezer forint felett keresők minden tízezer forintos sávban ennél ötezer forinttal kevesebb béremelést kapnak. A 450 ezer forintnál többet keresők béremelése pedig egységesen 10 ezer forint lesz. A bérkiegészítés összegét a júliusi bér kifizetésével egyidejűleg egy összegben kell kifizetni.

A tervezet részletesen szabályozza az egészségügyi dolgozók számára elrendelhető ügyeletek, túlmunkák, valamint készenlétek időtartamát és annak díjazását.

A salátatörvény egyik eleme szerint ha válsághelyzet lesz, az egészségügyi dolgozók munkahelyükről kirendelhetők más kórházakba.

A tervezet több ponton foglalkozik a táppénz, valamint a baleseti táppénz szabályaival, de tartalmazza azt is, hogy a jövőben már nem 60, hanem 62 év felett lenne térítésmentes a fogászati ellátás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×