eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Az NMHH beszámolójáról tárgyalt a parlament

Még az ellenzéki szocialista frakció vezérszónoka is elismeréssel szólt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkájáról, miután meghallgatta Szalai Annamária elnöki beszámolóját a hatóság elektronikus hírközléssel összefüggő 2010-es tevékenységéről.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elektronikus hírközléssel összefüggő 2010-es tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalta az Országgyűlés.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke azt mondta, hogy az új szervezet megszületésével magasabb legitimitást nyert a korábbi hatóság. A cél egy modern szolgáltató hatóság megteremtése volt, és a szervezeti átalakítást sikeresen végrehajtották. Az intézmény az átmenet idején is hatékonyan őrködött afelett, hogy a piaci szereplők tisztességes versenyben és kiszámítható szabályozási környezetben mérkőzhessenek egymással a médiapiaci és hírközlési termékeket és szolgáltatásokat igénybe vevő közönségért - mutatott rá.

Kitért arra, hogy a telefonszolgáltatások piacán 2010-ben is jellemző trend maradt, hogy a vezetékes szolgáltatók előfizetői száma csökkent, a mobiltelefon-előfizetések ugyanakkor enyhén növekedtek. Továbbra is népszerű volt a kábeltévés szolgáltatók által kínált internetalapú telefonszolgáltatás, amely más szolgáltatásokkal összecsomagolva kedvező telefonálási lehetőséget nyújtott az előfizetőknek. 2010-ben folytatódott a mobiltelefonok havidíjas előfizetéseinek térnyerése a feltöltőkártyás megoldások rovására.

Az internetpiacon hatalmas változás volt 2010-ben, hogy egy év alatt 40 százalékkal nőttek a mobilinternet-előfizetések, miközben a vezetékesinternet-előfizetések növekedése 8 százalék volt. Mindennek ellenére ugyanakkor 2010-ben továbbra is a vezetékes maradt a vezető internet-elérési technológia - fejtette ki Szalai Annamária.

Szólt arról, hogy 2010-ben megfigyelhető volt, a vezetékes szolgáltatók egyre inkább csomagban értékesítették szolgáltatásaikat. Az NMHH lakossági felmérési adatainak tanúsága szerint már 1.600.000 háztartás vett igénybe valamilyen csomagot. Jellemzően a vezetékes telefon, a vezetékes internet és a fizetős tévé szolgáltatások összecsomagolása volt népszerű - közölte.

Beszámolójában érintette, hogy az NMHH 2010 év végi felmérése szerint a vezetékes internetre előfizetők 27 százalék, a mobilinternet-előfizetők 36 százaléka tapasztalta valamely internetes tartalom vagy szolgáltatás elérésének a korlátozását. Az előfizetői szerződésekben a szolgáltatók többsége fenntartja magának a jogot, hogy különböző jogcímekre, jellemzően a hálózat integritásának a megőrzésére hivatkozva, tiltson egyes hálózati forgalomtípusokat - mint például a video vagy az internetes telefonálás -, de általában nem térnek ki arra, hogy pontosan milyen esetekben lehet korlátozni a hozzáférést. 2010-ben az NMHH különös figyelmet fordított az ezekhez hasonló, hálózatsemlegességet sértő technikákra. 2010-ben pontosabb és átláthatóbb szabályozás érdekében a hatóság felmérte, hogy a témára vonatkozó irányelv átültetéséhez milyen módosítások szükségesek a hazai jogrendben.

Közlése szerint 2010-ben az interneten töltött idő már közel napi 2,3 órát tett ki, ami már nagyságrendileg is megfelel az egyéb médiumokra fordított időnek. A fiatal, 15-24 éves korosztályban minden második személy rendszeres felhasználó volt és ebben a körben már a közösségi portálok számítottak az elsődleges célpontnak. Hírekről a lakosság 20-25 százaléka tájékozódott az internet segítségével.

Hozzátette: a piacfelügyeleti terv alapján, 2010-ben három fő csapásirány mentén dolgoztak: az előfizetői panaszok csökkentését kívánták elérni, támogatni szándékoztak a felhasználói tudatosságot, és célzottan ösztönözték a piaci viszonyok átláthatóságát. Az előfizetői érdekek védelmében a hatóság 2010-ben összesen 208 ügyben 128 millió forint bírságot szabott ki. Örvendetes, hogy ez a szám egyébként 10 százalékos csökkenés 2009-hez képest.

Menczer Erzsébet, a Fidesz vezérszónoka elfogadásra javasolta a NMHH elektronikus hírközléssel összefüggő 2010-es tevékenységéről szóló beszámolóját. Emellett megfontolásra javasolta a médiahatóságnak, hogy a jelentésben tükröződő megállapítások és tendenciák kezelésekor tegyen lépéseket a szakmai önszabályozás, a magyar újságírók etikai együttműködési testületének bevonására.

Baja Ferenc, az MSZP vezérszónoka úgy vélte: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az elektronikus hírközléssel összefüggő feladatait jó szakmai színvonalon látta el, a piac ellenőrzésében és fejlesztésében vállalt szerepét "nem oldotta meg rosszul".

Pálffy István, a KDNP vezérszónoka azt mondta, a jelentés minden jogszabályban megfogalmazott tartalmi és formai követelménynek megfelel, ezért elfogadásra javasolta, egyben megköszönte Szalai Annamária és a hatóság munkáját.

Novák Előd, a Jobbik vezérszónoka a beszámoló kapcsán arról beszélt, a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye nem teljesül, csak az interneten, ezért szorgalmazzák a digitális átállást. Hozzátette: ezért fájó pont, hogy az internettel rendelkező háztartások számának növekedése megtorpant, és nem látnak a kormány részéről olyan programot, amely ezen segítene.

Karácsony Gergely, az LMP vezérszónoka egyebek mellett azt mondta, "a beszámoló csak egy lábjegyzet erejéig tér ki arra, hogy a digitális átállás határidejét a médiatörvény hogyan alakította át". Megítélése szerint három médiaszereplő - a két kereskedelmi televízió és a közmédia - lehet érdekelt a digitális átállás későbbre halasztásában. Megjegyezte ugyanis, hogy a digitális átállás kitolása fenntartja "azt a fajta koncentrációt", amellyel a két kereskedelmi televízióra és a közmédiára összpontosul a figyelem azokban a háztartásokban, amelyekben csak analóg adásra van lehetőség.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke válaszában a digitális átállás kérdéséről szólva azt mondta: a dokumentum nem szűkszavú, mert a 2010-es eseményeket mutatta be, azonban 2010-hez képest már sok változás történt, amelyeket a jövő évi beszámolóban ismertetnek. Véleménye szerint az alapvető probléma az, hogy sokan nem tudják, mi az a digitális átállás. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a 2010. évi beszámolóban is benne volt: az előfizetők között már többségben vannak azok, akik digitális előfizetést vesznek igénybe. Azt, hogy miért módosította a jogalkotó a céldátumot, nem a hatóságon kell számon kérni - tette hozzá Szalai Annamária. Összegzése szerint a hírközlési piac "elég jogszabálykövető".

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×