eur:
391.19
usd:
365.69
bux:
68084.89
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A Nemzeti Emlékezet Bizottság vizsgálhatja a kommunista múltat

Szakértőkből álló intézményre bíznák a kormánypártok a Rákosi- és a Kádár-rendszer bűneinek feltárását.

Nemzeti Emlékezet Bizottság néven önálló állami intézmény létrehozására tesz javaslatot a kormánynak a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja - jelentette be Lázár János a frakciószövetség zárt ülése után, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett. Ez lesz az a szaktekintélyekből álló testület, amely feltárja a kommunista diktatúra bűneit és megnevezi a felelősöket - tette hozzá a frakcióvezető.

A bizottság javaslatot tesz majd arra is, hogy milyen mértékben zárják ki a közéletből az egykori kommunista vezetőket, vagyis egy úgynevezett lusztrációs törvény is születik. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz mint kétharmados felhatalmazással rendelkező rendszerváltó párt semmit nem akar és nem is fog eltitkolni a polgárok elől. A múlt lezárása a társadalom megújulásának erkölcsi feltétele - fogalmazott a politikus.

A kormánypárti frakció arra kéri a kormányt, hogy az május 15-ig dolgozza ki a Nemzeti Emlékezet Bizottság létrehozásához szükséges jogszabályokat. Lázár János az InfoRádió kérdésére azt mondta: az intézmény létszámáról, költségvetéséről és a kormányzati struktúrában elfoglalt helyéről a kormány dönt.

Megemlítette, hogy az LMP volt frakcióvezetője, Schiffer András is javasolta már az ügynökmúlt feltárását, de ő csak azt, ami Lázár János szerint "egy nagy nulla, szépségtapasz egy gennyes folton". Sőt hiteltelennek is tartja Schiffer Andrást, mert szerinte az ellenzéki politikus nem áldozat, ugyanis a dédapja Szakasits Árpád, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának első elnöke volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×