eur:
389.66
usd:
364.8
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Patai Mihály: Nem szabad álmokat kergetni

Sok százezer devizahitelesnek tud segíteni a kormány és a Bankszövetség - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Patai Mihály a kabinettel megkötött megállapodásról. A szervezet elnöke szerint a következő években Magyarországon nem lesz gazdasági növekedés.

Újra partneri viszony alakult ki a Bankszövetség és a kormány között, immár visszatértek a normalitáshoz, amikor beszélnek egymáshoz - mondta az InfoRádiónak Patai Mihály. A Bankszövetség elnöke kiemelte: a múlt héten megkötött megállapodással sok százezer embernek tudnak segíteni, kivéve a nagyon jó módú, gazdag embereket. 6,5 millió forintos egy átlagos jelzáloghitel, amely mögött általában 8-10 millió forintos ingatlanérték van, vagyis ennek háromszorosa potenciálisan lefedi az ügyfelek 90 százalékát - fejtette ki.

A megállapodás segít a 90 napon túl nem fizető 140-150 ezer ügyfélnek, akiknek svájci frank adósságát átváltják forintra, annak 25 százalékát elengedik, és a kormánytól kamattámogatást kapnak. Segít továbbá a 700-800 ezer jól fizető adósnak, hiszen kiszélesítették és kedvezőbbé tették az árfolyamgát intézményét - emelte ki Patai Mihály. Hozzátette: egyúttal minimalizálják a végtörlesztés bankrendszernek okozta kárait, mivel a pénzintézetek összesen 40-50 milliárd forintot kaphatnak vissza az idei bankadóból.

Emlékeztetett arra is: a kormány a bankrendszerrel kötött növekedési paktumban vállalta, hogy az IMF-fel és az unióval folytatandó konzultációba bevonják a magyarországi nagybankokat is.

A magyar politikai és gazdasági elitnek meg kell barátkoznia azzal, hogy nem lesz növekedés a következő években - emelte ki Patai Mihály, aki szerint ez nem tragédia, de nem szabad álmokat kergetni.

A Bankszövetség elnöke úgy vélekedett, hogy a világgazdaságban most keresi a helyét a következő ciklus, és egy olyan országnak, mint Magyarország, amely alapvetően a német és a nyugat-európai gazdaságtól függ, meg kell várnia, míg azok megtalálják a helyüket.

A szemléletet kell megváltoztatni, és Magyarországnak meg kell szoknia, hogy fél, vagy akár nulla százalék lesz a növekedés, és ebben lassú növekedési fázisban kell megtalálni a jó dolgokat - hangsúlyozta.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×