eur:
393.54
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Figyelmeztet a Fitch - a nap legfontosabb hírei

Negatív hitelminősítői lépésekhez vezetnek a Fitch szerint a felzárkózó európai térségben a romló euróövezeti kilátások. Visszaléphetnek az állami nyugdíjpillérbe a még megmaradt magán-nyugdíjpénztári tagok. Megvonja a támogatást a minisztérium a Budapesti Kamaraszínháztól és a Játékszíntől.

A kormány nem tud arról, hogy a Fitch hitelminősítő rontani készül Magyarország adósi besorolását. Pleschinger Gyula, pénzügypolitikáért felelős államtitkár a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta az Origo hírportál értesülését, hogy a legnagyobb európai hitelminősítő két fokozattal rontani készül a magyar adósbesoroláson, és már értesítette a magyar kormányt a küszöbönálló bejelentésről. Matteo Napolitano, a Fitch adósság-besorolásáért felelős részlegének igazgatója a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva piaci pletykának nevezte a Magyarország leminősítéséről szóló hírt. Mindeközben megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól a Standard & Poor's. Ezzel a magyar szuverén adósbesorolást immár két nemzetközi hitelminősítő tartja nyilván befektetésre nem ajánlott kategóriában: a múlt hónapban a Moody's is ebbe az osztályzati sávba sorolta át Magyarországot.

Megteremti a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépési lehetőségét Matolcsy módosító javaslata


Visszaléphetnek az állami nyugdíjpillérbe a még megmaradt magán-nyugdíjpénztári tagok. A nemzetgazdasági miniszternek a pénzügyi stabilitásáról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslata megteremti ennek a lehetőségét. Matolcsy György indítványa szerint az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő tagok tagdíj-kiegészítéssel csökkentett követelésének értékét a pénztár átadja az Adósságcsökkentő Alapnak. A pénztár a tagsági jogviszony megszüntetésével kapcsolatos költségeket, legfeljebb azonban a tag követeléséből annak egy ezrelékét vonhatja le. Visszalépés esetén a pénztártagság alatt összegyűjtött tagdíj-kiegészítést a tag rendelkezése szerint vagy részére ki kell fizetni, vagy önkéntes pénztárba, vagy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe kell átutalni.

Tarlós István levelet írt Matolcsynak

Visszautasítja a főpolgármester, hogy Szatmáry Kristóf államtitkárt jelölte ki Matolcsy György a BKV gazdasági helyzetének stabilizálásáról kezdeményezett egyeztetésre. Tarlós István a nemzetgazdasági miniszternek írt levelében úgy fogalmazott: Matolcsy György hetekig nem volt elérhető telefonon, és semmilyen előzetes tájékoztatást nem adott arról, hogy még a BKV-nak korábban biztosított normatív támogatást is készül befagyasztani ahhoz képest, hogy Orbán Viktor miniszterelnök segítséget ígért.

Állami kézbe kerülnek a budapesti kórházak

Megszavazták a budapesti kórházak állami kézbe adásáról szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén. A döntés értelmében 12 fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény kerül állami tulajdonba 2012. január 1-jével. A képviselők egy új teherforgalmi rendeletet is elfogadtak. Ennek értelmében januártól bevezetik az engedélyek online kiadását, februártól pedig megváltozik a behajtási díjstruktúra: a mostani, össztömeg-kategóriánként lépcsősen emelkedő rendszert egy tonnánként emelkedő díjazást alkalmazó rendelet váltja fel.

Új mentőautók

Bemutatták az új, sárga színű mentőautókat Budapesten; 2008 óta először avattak új esetkocsikat az Országos Mentőszolgálatnál. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta: a 37 járművet a központi költségvetés 850 milliós forrásából vásárolták, emellett további fejlesztésre is számíthat a mentőszolgálat. 570 millió forintos támogatásból hamarosan 23 kisebb esetkocsi, valamint egészségügyi felszerelés beszerzésére lesz lehetőség, jövőre pedig - az Új Széchenyi-terv keretében - 11,5 milliárd forintból fejleszthetik a mentési infrastruktúrát.

Németh Lászlóné lesz Fellegi utódja

Németh Lászlóné lesz az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új vezetője. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő elmondta: a kormányfő felkérte az Országgyűlés elnökét, hogy a miniszterjelölt bizottsági meghallgatásához szükséges intézkedéseket tegye meg. Németh Lászlóné a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese és az igazgatóság belső tagja. A tárcát eddig irányító Fellegi Tamás december 8-án közölte, hogy feladatainak sokasága miatt kérte felmentését, mert az IMF-tárgyalásokra akar összpontosítani.

Réthelyi is módosítaná a felsőoktatási törvény tervezetét

Több, zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be az új felsőoktatási törvényhez a nemzeti erőforrás miniszter. Réthelyi Miklós egyebek mellett azt javasolja, hogy az önköltséges hallgató ne csak állami ösztöndíjas, hanem állami részösztöndíjas képzésre is átkérhesse magát. Az előterjesztés tartalmazza azt is, hogy a 2012/2013-as tanévben vagy ennél korábban záróvizsgázók nyelvvizsga helyett a felsőoktatási intézmény által szervezett külön nyelvi vizsga teljesítésével is megkaphatnák oklevelüket.

Két budapesti színháztól vonják meg az állami támogatást

Megvonja támogatását január elsejétől a Budapesti Kamaraszínháztól és a Játékszíntől a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A két színház közhasznúsági szerződésének felbontásával a tárca 477 millió forintot takarít meg. Szűcs Miklós, a Kamaraszínház igazgatója elmondta: ha a minisztérium nem utal pénzt, januárban nem tudják kifizetni a decemberi béreket. A Játékszín igazgatója, Balázsovits Lajos az InfoRádiónak elmondta, hogy szerinte nincs jogalapja a szaktárca döntésének, amely 100-110 ember egzisztenciáját érinti.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×