eur:
392.88
usd:
368.29
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A kormányfő válaszol Barroso levelére

Orbán Viktor miniszterelnök válaszlevelet küld José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője kedden az m1 Az Este című műsorában.

"Normális menetrend szerint, a szokásos keretek betartásával a miniszterelnök majd választ fog adni az Európai Bizottság elnökének" - mondta Szijjártó Péter.

Közölte, ha úgy ítélik meg, hogy arra szükség van, akkor a választ, majd az elküldés után, nyilvánosságra hozzák.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: nem látna bele "se többet, se kevesebbet ebbe a levélbe, mint ami a tartalmából fakad".

Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság szóvivője kedden közölte, hogy José Manuel Barroso levelében azt javasolta Orbán Viktornak, hogy vonjanak vissza két törvényjavaslatot parlamenttől. Elmondta, hogy a levélben az elnök aggodalmát fejezi ki a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy hamis interpretáció volt az, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) az összevonását kezdeményezte.

Az alkotmányügyi bizottság az MNB és PSZÁF jövőbeni összevonásának lehetőségéről készített egy indítványt, amely azt az alkotmányos lehetőséget szándékozott megnyitni, hogyha egyszer a nemzetközi, gazdasági, vagy egyéb körülmények miatt az a szükségszerűség fogalmazódna meg, hogy erre az összevonásra szükség van, akkor azt meg lehessen tenni alkotmányos keretek között - mondta Szijjártó Péter.

Szólt arról is, hogy a költségvetés olyan célokat szolgál, amelyeknek gazdasági növekedést kell eredményezniük. Ezek az arányos adórendszer kiteljesítése, az adócsalási kiskapuk bezárása, a nyugdíjkassza talpra állítása, az egészségügyi kassza talpra állításának a megkezdése, valamint a Start munkaprogram keretében kétszázezer ember számára közmunka lehetőségének a biztosítása - mondta Szijjártó Péter.

A magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés megszűnése kapcsán Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy visszatérhetnek-e az állami pillérbe azok az emberek, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat, azt válaszolta: ezzel kapcsolatban a nemzetgazdasági miniszter előterjesztést tesz a közeljövőben.

Az Alkotmánybíróság hétfői döntései kapcsán azt mondta, a Médiatörvény esetében "besült, kudarcot vallott az a szocialista és más ellenzéki pártok által folytatott taktika, amely Magyarországot kívül és belül egyaránt támadta, és megpróbálta lejáratni".

Az Alkotmánybíróság a döntésével azt igazolta, hogy a Médiatörvény legfontosabb pontjain "teljes mértékben harmonizál" az alkotmánnyal - jelentette ki Szijjártó Péter.

Közölte, azt is, a Fidesz frakcióvezetője dolgozik azon, hogy az egyházügyi törvényt még az idén el tudják fogadni.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×