INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Rogán: Csak a lehetősége teremtődik meg a jegybank és a felügyelet összevonásának

InfoRádió / MTI
Rogán Antal szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feladat- és hatásköreinek összevonását szorgalmazó módosító indítvány elfogadásával csak a lehetősége teremtődik meg a két szervezet összevonásának, az új szabály nem jelent automatikus összevonást.

A gazdasági és informatikai bizottság fideszes elnöke erről Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterjelölti meghallgatásán beszélt csütörtökön a gazdasági és a számvevőszéki bizottságok együttes ülésén.
Rogán Antal azért kért szót, mert előtte Veres János (MSZP) arról beszélt, hogy szerinte azért kezdődnek jövőre az érdemi tárgyalások a kormány és az IMF között, mert a kabinet már az új jegybanki vezetéssel szeretne a tárgyalásokon részt venni. Hozzátette: a két szervezet összevonása érdemben befolyásolja a miniszter tárgyalási pozícióit, a kormány nehéz helyzetbe hozta Fellegi Tamást, a lépés az IMF és az EU ellenkezését is kiváltja majd a módszer miatt. Mint mondta, létezik Európában az előterjesztetthez hasonló modell, de olyan nincs, hogy 10 nap alatt vonják össze a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet.

Rogán Antal visszautasította Veres János állításait, és közölte: az alkotmányügyi bizottság által előterjesztett módosító indítvány elfogadásával a lehetőség teremtődik meg csupán az összevonásra, amely megtörténhet később, akár 2015-ben is. Jelezte, később sarkalatos törvényben kell rögzíteni az összevonást, amelyhez a jegybanktörvényt is módosítani kell.

Az alkotmányügyi bizottság szerdán benyújtott módosító indítvány szerint - amelyet a 2012. január 1-jétől hatályos új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz nyújtott be a bizottság - az összevonásról és az új szervezet létrehozásáról sarkalatos törvény, pontosabban az új jegybanktörvény vagy a PSZÁF-törvény rendelkezhetne.

A címlapról ajánljuk