eur:
387.95
usd:
359.88
bux:
69335.73
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Elhunyt Albert Flórián - a nap hírei

Elhunyt Albert Flórián, a nemzet sportolója. Elkészült a közúti áru- és személyszállítási kormányrendelet tervezete. Megvonja támogatását az UNESCÓ-tól az Egyesült Államok, miután a szervezet teljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot. A nap hírei 2011. október 31-én, hétfőn.

Elhunyt Albert Flórián, a nemzet sportolója, az egyetlen aranylabdás magyar labdarúgó. A 75-szörös válogatott csatárt hetven éves korában érte a halál. A Ferencváros legendás játékosa október közepén került kórházba, ahol múlt héten koszorúérműtéten esett át. Vasárnap délután lett rosszul, az orvosok nem tudták megmenteni az életét. Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 1967-ben kapta meg az Aranylabdát. 2004 óta volt a nemzet sportolója, és 2007 decembere óta az ő nevét viseli a FTC Üllői úti stadionja. Schmitt Pál köztársasági elnök szerint az egyetemes labdarúgás veszített Albert Flórián halálával. Egykori csapattársa Mészöly Kálmán azt mondta: a legjobb barátját és legnagyobb ellenfelét veszítette el. A közmédia több műsorban is megemlékezik a Császárnak becézett egykori focistáról. A Magyar Olimpiai Bizottság szerdán 10 órától a Halottak Napi ünnepségen a Farkasréti Temetőben emlékezik meg Albert Flóriánról. Albert Flóriánt a MOB, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Ferencvárosi Torna Club saját halottjának tekinti.

Meredek kamatemelésre késztetheti a jegybankot a forint esetleges jelentősebb további gyengülése és a kockázati felárak emelkedése - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők. A Commerzbank jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy míg az uniós vezetők csúcsértekezlete után a térségi valuták legtöbbje erősödött, a forint 2009 áprilisa óta nem látott szintekre gyengült. A pénzintézet elemzői szerint a forintot nyomás alatt tartja a magyar adósosztályzatok visszaminősítésének valószínűsége is. Hozzátették: a magyar fizetőeszköz további gyengülésének megakadályozására a Nemzeti Bank akár 2-3 százalékpontos kamatemeléssel is próbálkozhat.

A háztartások mintegy 95 százalékából érkeztek be a népszámlálási adatok hétfő délutánig, de az arány folyamatosan növekszik - közölte a Központi Statisztikai Hivatal Népszámlálási szóvivője. Virágh Eszter elmondta: a kistelepüléseken szinte teljesen befejeződött az összeírás, Budapesten azonban egyelőre csak a lakcímek 91 százalékából kapták meg a kitöltött kérdőíveket. Pest, Fejér, Vas, Heves, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben is lemaradás tapasztalható, innen a kérdőívek 95-96 százaléka érkezett be a rendszerbe. Virágh Eszter felhívta a figyelmet: a november 1. és 8. közötti pótösszeírás során lehetőségük lesz azoknak is nyilatkozniuk, akik eddig nem tették meg. Hangsúlyozta: mindenki ellen, aki a válaszadást megtagadja, a települések jegyzői eljárást indíthatnak.

Elkészült a közúti áru- és személyszállítási kormányrendelet tervezete. A kabinet honlapján megjelent javaslat szerint a közúton árut vagy személyeket szállító cég csak akkor tevékenykedhet, ha mind cég és a vezetői is jó hírnevűek. A fuvarozó cég akkor veszti el jó hírnevét, ha a hatóság visszavonja a fuvarozási jogosultságát. Erre akkor kerül sor, ha az engedélyhez hamis adatokat szolgáltatott, a járművezetője súlyosan és ismételten megsértette a vezetési és pihenőidőre előírt szabályokat, vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megállapította: a cég megsértette a piaci magatartási normákat. A rendelet-tervezet alapján nem kaphat fuvarozási engedélyt az a cég, amelynek a pénzügyi helyzete nem megfelelő.

Nem megoldott az autista és az egyéb fogyatékossággal élő betegek fogászati ellátása - közölte jelentésében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté felhívta a figyelmet arra: bár az érintettek fogászati kezelésére az állam kiemelt finanszírozást biztosít, országszerte jelentős területi eltérések, kihasználatlan kapacitások vannak. A főváros és az észak-alföldi régió a sérült felnőttek szempontjából ellátatlan, ugyanez a helyzet a fogyatékossággal élő gyermekek esetében Zala, Baranya, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében. Így sok esetben a fogyatékosok csak a lakóhelyüktől nagyon távol juthatnak egészségügyi ellátáshoz - olvasható Szabó Máté közleményében. A biztos kifogásolta azt is, hogy az orvosok, a fogorvosok és az egészségügyi dolgozók nem rendelkeznek kellő jártassággal a fogyatékossággal élő betegekkel való kommunikációban és bánásmódban.

Miskolcon elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a polgármester, mert a szálló por koncentrációja a város több mérőállomásánál túllépte a határértéket - közölte a városháza szóvivője. Dobos Tímea elmondta: arra kérik a miskolciakat, hogy személyautó helyett inkább busszal vagy villamossal közlekedjenek, és ha tehetik, ne szénnel és fával tüzeljenek. Tilos az avar és kerti hulladékok égetése is. Nyíregyházán vasárnap szintén elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, és Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Székesfehérváron is magas szállópor-koncentrációt mértek.

Megvonja támogatását az UNESCO-tól az Egyesült Államok, miután a szervezet teljes jogú tagjai közé választotta a Palesztin Hatóságot Párizsban. A ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének közgyűlésén 107 képviselő szavazott igennel, 14-en nemmel, 52-en - köztük Magyarország - pedig tartózkodtak. Washingtonnak 60 millió dollárt kellett volna átutalnia az UNESCO-nak novemberben, de ezt nem teszi meg - közölte Victoria Nuland külügyi szóvivő. A Palesztin Hatóság eddig csak megfigyelői státussal rendelkezett az UNESCO-ban, fő célja az anyaszervezet, az ENSZ teljes jogú tagságának elérése. A Biztonsági Tanácsban az Egyesült Államok várhatóan megvétózza a palesztin kérelmet a november 11-i szavazáskor.

Címlapról ajánljuk
Ausztria kiengedte a szellemet a palackból: küszöbön a 41 órás munkahét?

Ausztria kiengedte a szellemet a palackból: küszöbön a 41 órás munkahét?

Nagy port kavart a közelmúltban Ausztriában a gazdaság különböző területeiről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványa , hogy a munkaidő sokak által sürgetett csökkentése helyett inkább növeljék a heti munkaidőt, mégpedig 41 órára. A javaslatot közvetve felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×