eur:
404.67
usd:
374.17
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Több fokkal dőltek meg ma a napi melegrekordok

Az országos és a budapesti napi melegrekord is több fokkal dőlt meg csütörtökön - közölte Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. Kánikulában mintegy húsz százalékkal többször hívják a mentőket, mint általában - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője.

A legmelegebb Bács-Kiskun megyei Csávolyon volt, ott 39,2 Celsius-fokot mértek. Ezen napon eddig 1943-ban, Túrkevén volt a legmelegebb, ahol annak idején 36,5 Celsius-fokot mértek.

A fővárosi rekord Pestszentlőrincen dőlt meg, 38 fokot mértek. Budapesten ezzel több mint 120 éves rekord dőlt meg, 1890 óta Budapesten augusztus 25-én nem mértek 34,6 foknál magasabb hőmérsékletet.

Csonka Tamás meteorológus csütörtökön az MTI-nek azt mondta: valószínűleg ez a nap vagy a pénteki lesz az év legmelegebb napja. Korábban a legmagasabb napi hőmérsékleti minimum rekordját már regisztrálták, a hajnali órákban Pécsett 23,8 fokot mértek.

A tartós hőség miatt csütörtökre és péntekre az egész országra piros, legmagasabb szintű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Többen hívják a mentőket

Kánikulában mintegy húsz százalékkal többször hívják a mentőket, mint általában - mondta Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője elmondta, hogy ilyenkor országosan mintegy háromezer riasztásuk van, több hívást főként a nagyobb városokban kapnak. Budapesten a riasztások száma egy átlagos napon négyszáz, a kánikula miatt most mintegy ötszáz volt - emelte ki.

Mint mindig, most is azt tanácsolják, hogy mindenki igyon sok folyadékot, a déli órákban ne tartózkodjanak a szabadban, ha pedig az utcára mennek, lehetőleg szellős, világos öltözetet viseljenek. A gyerekekre, idős emberekre jobban oda kell figyelni - hangsúlyozta Győrfi Pál, hozzátéve: bár az elmúlt napokban több fiatal is elájult, elsősorban az idős szívbetegekhez riasztották őket

Győrfi Pál elmondta: a hét eleje óta tartó kánikulában rendkívüli eset a meleggel összefüggésben nem történt. Szerdán ugrott meg a riasztások száma, csütörtökön nem emelkedett tovább. Mint mondta, a helyzet akkor rosszabbodhatna, ha a kánikula tartóssá válna, még több napig tartana. A jelenlegi előrejelzések szerint viszont a hőség pénteken tetőzik, és a hétvégén kisebb enyhülés következik, így erre nem számítanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Robban a Trump-féle mémrészvény, szakad az olajár

Izgalmas napunk van ma a tőzsdéken: Európában alulteljesítenek az autógyártók, miután a Volkswagen konszern szakszervezeti vezetője arról beszélt, hogy akár három német gyárat is bezárhat a vállalat, és több tízezer munkahelyet is megszüntethetnek. Eközben a tengerentúlon nagyot ralizik a Donald Trump győzelmi esélyeivel együtt mozgó részvény, a DJT. Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában és a tengerentúlon pedig határozott emelkedést láthatunk, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 17:53
×
×
×
×