eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Mégsem csökken a szabadságnapok száma

A szakszervezetekkel ma lezajlott egyeztetés után újabb módosításokat tett a szaktárca a munka törvénykönyve tervezetén. Nem csökken az alapszabadság és az életkor után járó pótszabadság mértéke, és a nemzetközi és európai uniós irányelveknek megfelelő szakszervezeti jogokat ígér az NGM. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben tudatta a szakszervezetekkel zajlott egyeztetés eredményét.

Az első konzultációs szakaszt követően a munka törvénykönyve tervezetébe bekerültek a szociális konzultáción született döntések.

Ennek megfelelően marad a védett kor intézménye, valamint megerősítik a kismamák munkajogi védelmét. Ez azt jelenti, hogy a tervezet a jövőben is védelmet biztosít a munkáltatói rendes felmondás lehetőségével szemben mind az 55 évesnél idősebb, védett korban lévő, mind a várandós, a szülési, illetve a gyermek gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók esetében.

A mai, a munkavállalói oldallal történt egyeztetésen az NGM leszögezte, hogy a munkavállalók személyhez fűződő jogainak védelme nem gyengül, sőt, erősödik. A tervezet ugyanis törvényi garanciát kíván adni arra, hogy minden ilyen jellegű tevékenység - a jelenlegi gyakorlat helyett - a jövőben szabályozott körülmények között történjen. A személyiségi jogok védelméhez tartozik az is, hogy az álláskeresőt továbbra sem kötelezhetnék például, terhességi teszt elkészítésére.

Az új munka törvénykönyve nem csökkenti az alapszabadság és az életkor alapján járó pótszabadság mértékét, és lehetővé teszi, hogy a kollektív szerződés a jövőben is korlátozás nélkül állapíthasson meg életkorhoz kapcsolódó pótszabadságot a munkavállaló javára.

A Portfolio.hu véleménye szerint a július 22-én nyilvánosságra hozott törvénytervezet a szabadságnapok számát úgy csökkentette volna, hogy az életkor után a napok száma lassabban nőne, a maximális 30 napot így nem 45. életévnél, hanem az 51. évnél lehetne elérni.

A kormány azonban már a Széll Kálmán-terv bürokráciacsökkentő programjában is jelezte, a magyar szabályozás a régiós társaknál jóval bőkezűbb a szabadságnapokkal, és a fizetett szabadság csökkentése is a tervek között volt. Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár nem sokkal később cáfolta, hogy csökkentenék a szabadságnapokat. Ennek ellenére a törvénytervezetbe mégis bekerült.

A Munka Törvénykönyve tervezete a nemzetközi és európai uniós irányelveknek megfelelő szakszervezeti jogokat kíván biztosítani.

Holnap a munkáltatókkal folytatódik az egyeztetés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×