eur:
404.05
usd:
374.4
bux:
0
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Fix közjegyzői díjat kell fizetni az árfolyamgátat igénylőknek - a nap hírei

Minden bankra egységes, fix közjegyzői díjat kell majd fizetniük az árfolyamgátat igénylőknek. A hónap végén megkezdi működését a Nemzeti Eszközkezelő, amely a fizetésképtelenné vált hitelesek otthonait veszi állami kezelésbe. Elásott holttesteket találtak a rendőrök a csepeli erdő szélén. A nap legfontosabb hírei augusztus 11-én.

Minden bankra egységesen, fix áron kívánja szabályozni a közjegyzői díjat az árfolyamgátat igénylők számára a kormány. A pontos összeget a legkésőbb jövő héten életbe lépő miniszteri rendelet határozza meg. A pénteken induló árfolyamrögzítéshez szükséges szerződésmódosítás közjegyzői díjáról csütörtökön egyeztetet a kormány a bankszövetség és a közjegyzők képviselőjével. Abban állapodtak, hogy a lakáshiteleseknek az árfolyamgát bevezetésével járó szerződésmódosítás és gyűjtőszámla létesítése után kizárólag közjegyzői díjat kell fizetniük. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara korábban 10-20 ezer forint közötti közjegyzői díjat javasolt.

A hónap végére feláll a Nemzeti Eszközkezelő, amely a fizetésképtelenné vált hitelesek otthonait veszi állami kezelésbe. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, hogy a 15 százalékos árfolyam-különbözeti garancia mértéke biztosan nem változik, vagyis a havi törlesztő részletek 2015-től sem haladhatják meg 15 százaléknál nagyobb mértékben az árfolyamrögzítés idején fizetett összeget. Ha az árfolyameltérés ennél nagyobb, akkor a törlesztés futamidejét kell megnövelni.

Saját hitelkonstrukciót indít az árfolyam rögzítésére az OTP Bank, de az állami akcióban is részt vesz. Gresa István vezérigazgató-helyettes az InfoRádiónak elmondta: a svájci frank árfolyamát 200 forinton, az euróét 265 forinton, a japán jenét 2 forint 20 filléren rögzítik. Gresa István hozzátette: csak azok vehetnek részt az árfolyamrögzítéses konstrukcióban, akiknek nincs 90 napnál hosszabb fizetési késedelmük.

Korlátozná a tankönyvek árát a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A tárca közoktatásért felelős helyettes államtitkára szerint ezzel lehetne megakadályozni, hogy az idén jelentősebben dráguljanak a tankönyvek. Gloviczki Zoltán hozzátette: a kötelező kerettantervek bevezetésével drasztikusan csökkentik majd a hivatalos tankönyvlistára felkerülő kötetek számát.

Három hónappal meghosszabbította a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójának előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. Galambos Lajos ügyvédje érthetetlennek nevezte a döntést, mivel ügyfelét bűnsegédként elkövetett kémkedéssel gyanúsítják. Ugyanolyan bűncselekménnyel, mint amivel Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterét, valamint Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját, velük szemben azonban a bíróság nem rendelt el kényszerintézkedést.

Elásott holttesteket találtak a rendőrök a Csepeli erdő szélén. A Magyar Televízió híradója úgy tudja, hogy hat holttestre bukkantak, a gyilkosságokkal pedig egy szerb uzsorást gyanúsítanak, akit már el is fogtat. Az uzsorás a híradó értesülése szerint élve temette el áldozatait, az egyiknek azonban sikerült kiszabadulnia, ő értesítette a rendőrséget. Az ügyben hírzárlatot rendeltek el.

Nagy-Britanniában a rend helyreállítását ígérte a miniszterelnök. David Cameron a parlamentben azt mondta: a hétvégén is marad a megerősített rendőri jelenlét az utcákon, és ha kell vízágyúkat és gumilövedékeket is bevethetnek a rendbontók ellen. Eddig 1200 embert vettek őrizetbe a hat napja tartó zavargások miatt országszerte. A károk mértéke a 200 millió fontot is elérheti.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Oroszország Voronyezsi területén dróntámadás ért egy szeszfőzdét. Ez már a második alkalom, hogy alkoholgyártó létesítményt ér ukrán támadás Oroszországban. A DeepState szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Hirnik települést, ahol egy 190 méteres tévétorony található, amely egykor ukrán tévéadást sugárzott a Donyeck megyei elszakított területekre. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 28. 04:10
×
×
×
×