eur:
389.56
usd:
362.7
bux:
68689.51
2024. május 8. szerda Mihály

Ócsára költöztetnék a bedőlt hiteleseket - lapszemle

A Népszabadság szerint Ócsán építene szociális bérháztelepet a bedőlt devizahiteleseknek a kormány, a Magyar Nemzetben pedig arról lehet olvasni, hogy alapjaiban alakítanák át a pedagógusképzés jelenlegi rendszerét.

A Pest megyei Ócsán építene szociális bérháztelepet a bedőlt devizahiteleseknek a Belügyminisztérium - írja a Népszabadság. A veszélyeztetett devizahitelesek többsége a tárca szerint Budapesten és az agglomerációban él, ezért javasolják Ócsát a szaktárca a Szociális Családiház Program első ütemének helyszínéül. Ócsa mellett szól az is, hogy a városban található egy nagy, egybefüggő és nem megbontható állami földterület, így a kormánynak nem kell majd külön fizetnie a telekért. A terület az M5-ös autópálya és a vasút közelsége, továbbá, a település közművei és a helyi víztisztító kapacitás miatt egyaránt alkalmas egy új lakópark kiszolgálására. A 14 cég 6-8 hét alatt 20-30 kulcsrakész családi ház felépítését vállalta.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy alapjaiban alakítaná át a pedagógusképzés jelenlegi rendszerét az oktatási államtitkárság. A lap birtokába került szakmai tervezet szerint újra különválasztanák az általános és a középiskolai tanárképzést, és a nagy közismereti tárgyak tanárait, így például a magyar- vagy matematikatanárokat csak osztatlan formában képzik majd. A dokumentum szerint a bolognai vagy osztott tanárképzés nem vált be. A jövőben az általános iskolai tanárokat főiskolákon 4+1 éves, a középiskolai tanárokat pedig 5+1 éves képzés keretében oktatnák majd.

Az Indexen arról olvashatnak, hogy miközben negyedik napja tartanak zavargások több angliai városban, a brit Amazonon az elmúlt 24 órában feltűnően megszaporodtak a baseball-ütők és a gumibotok a legkelendőbb sporttermékek között. Az alumínium ütők előrébb kerültek a listán, utána a fa ütők következnek, amelyek közé csupán egy négyszemélyes, nagyon akciós sátor tudott befurakodni. Kedd este az eddig alig érintett Manchesterre is átterjedtek a zavargások, Birminghamben is az utcára vonultak.

A Napi Gazdaság szerint megoldódhat a Tokaji-névhasználatról évek óta szóló vita: az európai uniós borreform miatt kötelezően elkészítendő borvidéki termékleírás eldöntheti a kérdést. A borreform része ugyanis az oltalom alatt álló borok termékleírásainak az elkészítése. Magyarországnak 2011 végéig kell eljuttatnia az Európai Bizottságnak a hegyközségek által kidolgozott, majd a szakminiszter által jóváhagyott termékleírások pótlásait, - a történelmi borvidékek már a csatlakozáskor uniós védelmet kaptak. Ha csak a magyar elképzelések alapján benyújtott leírást támogatja a bizottság, akkor a szlovákok minden követelése érvényét vesztheti - akár a nagyobb termőterülettel, akár a borkészítéssel kapcsolatban is. Utóbbi esetében kénytelenek lennének a magyar előírásokat átvenni és alkalmazni, ha használni szeretnék a tokaji nevet.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy borúsan alakul a szezon a vízpartokon: a július eleji kánikula után jelentősen visszaesett a hőmérséklet, a korábbiaknál jóval kevesebb strandolnak. Ez meglátszik a szállodák, vendéglátóhelyek forgalmán is. A pocsék idő miatt leginkább azok a vendégek maradnak el, akik az utolsó pillanatban döntenek a nyaralásról.

A Portfolio.hu arról ír, hogy a külső konjunktúra gyorsan romló kilátásai és a belső konjunktúra még éledésnek sem indult állapota miatt mind az idei, mind a jövő évi növekedési kilátások lejjebb csúsztak a magyar gazdaságra nézve. Az elmúlt időszakban több olyan gazdasági adat is napvilágot látott, amelyek a magyar gazdaság kilátásaira nézve egyre borúsabb képet festenek. Ilyen például az ipar, ahol a termelésből eltűnt a növekedés és a külkereskedelmi statisztika, ami azt mutatja, hogy nagyot zuhant a gazdaság fő motorja, az export is. A rendkívüli frankerősödés, egy pénzpiaci lefagyás és a fejlett országokban erősödő recessziós félelem újból visszavetheti a magyar gazdaságot.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×