eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Fokozott óvatosságra intett a Külügyminisztérium a brit zavargások miatt - a nap hírei

Fokozott óvatosságra kérte a zavargásokban érintett brit városokba látogató magyarokat a Külügyminisztérium. Felállt a leendő támogatási pályázatokat elbíráló filmszakmai döntőbizottság. 2014-re kibővítik a Fővárosi Állat- és Növénykertet.

Angliai zavargások

Fokozott óvatosságra kérte a zavargásokban érintett londoni kerületekbe, illetve más brit városokba látogató magyarokat a Külügyminisztérium. Pataki Eszter, a tárca főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: nem tudnak arról, hogy az eseményekben magyar állampolgárok érintettek lennének. A főosztályvezető emlékeztetett arra, hogy a London Tottenham városrészében szombaton kezdődött zavargások több londoni kerületre is átterjedtek, és rendbontás volt Birmingham, Liverpool, Nottingham és Bristol városokban is. A Külügyminisztérium azt javasolja: a magyar állampolgárok tartsák távol magukat a tömegmegmozdulásoktól; az éjszakai órákban lehetőleg ne látogassák az érintett városrészeket.

Rétvári: Az ország erősebb, mint a pénzpiaci válság kirobbanásakor

A KDNP alelnöke szerint az ország erősebb, mint a pénzpiaci válság kirobbanásakor, ebben Magyarország gazdasági eredményének és az államadósság csökkentésének is szerepe lehetett. Rétvári Bence kiemelte: a foglalkoztatás, a bérszínvonal, a termelés és a kereskedelem területén is hónapok óta biztató adatok látnak napvilágot, szerinte ennek egyik fő oka az új adópolitika. Az MSZP úgy reagált: a KDNP alelnökének kijelentése a valóság megcsúfolása, mivel a szocialisták szerint a Fidesz gazdaságpolitikájának következtében nem bővül a hazai fogyasztás, a beruházások stagnálnak, a fizikai dolgozók reálkeresete az adórendszer változása miatt drasztikusan csökkent, és a forint gyengülése miatt a gazdaság komoly veszélynek van kitéve.

Kardvirág járt a debreceni nőknek

A szélsőségek ellen demonstrálva kardvirágot osztogatott a nőknek Debrecenben párttársaival az MSZP elnökségi tagja. Szanyi Tibor kijelentette: a szocialisták kiállnak a szélsőséges megoldások sértettjei mellett. A verőcei Magyar Szigeten neonáci karlendítéssel tisztelgő brit szélsőjobboldali politikusra, illetve a norvégiai kettős terrorista támadásra utalva azt mondta: Európában nagy baj van. Szanyi Tibor hozzátette: a későbbiekben több településen is szerveznek hasonló tiltakozó akciókat.

LMP javaslata

Az LMP olyan parlamenti bizottság felállítását javasolja, amely az önkormányzatok 1990 és 2010 közötti eladósodását vizsgálná. Vágó Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban elmondta: a hitelállomány az év végére elérheti az 1700 milliárd forintot, és az adósságteher elsősorban az iskolákat, a kórházakat és a szociális intézményeket érinti. Hozzátette: hosszú távú, konszenzusos stratégiát kell kidolgoznia a parlamentnek, amely évtizedekre biztosítaná, hogy ne ismétlődhessen meg az eladósodás. A vizsgálóbizottság felállításához legalább az országgyűlési képviselők ötödének támogatására van szükség.

A vártnál több pénz jut a kórházaknak

Az eredetileg ez évre tervezettnél 1,7 milliárd forinttal nagyobb összeg áll a kórházak rendelkezésére augusztustól a tételes elszámolású eszközök és a nagy értékű műtétek finanszírozására - írta közös közleményében az egészségügyi államtitkárság és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A közlemény szerint a cél az, hogy kevesebbet kelljen várniuk azoknak a betegeknek, akiknél transzplantációra vagy korszerű eszköz beültetésére van szükség. A többletet az E Alap belső erőforrásainak átcsoportosításaival biztosítják.

Felállt az öttagú filmszakmai döntőbizottság

Felállította azt az öttagú filmszakmai döntőbizottságot a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., amely a közeljövőben kiírandó filmtámogatási pályázatokat bírálja majd el. A Filmalap tájékoztatása szerint a grémium tagja Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatója, Divinyi Réka forgatókönyvíró, Miskolczi Péter producer, valamint Kovács András Bálint, az ELTE BTK egyetemi tanára, a Filmtudomány Tanszék vezetője. A közlemény azt írja: a bizottság kizárólag szakmai szempontok alapján hozza majd meg döntéseit, a pályáztatás várhatóan még augusztusban elindulhat, az folyamatos és átlátható lesz.

Kevés diáknak jut kollégiumi szoba

Az államilag finanszírozott hallgatók mintegy negyedét tudják felvenni kollégiumokba, a többi diák hamarosan elkezd albérletet keresni. Domján Zsolt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségi tagja az InfoRádióban elmondta: a férőhelyek elosztásáról a diákok tanulmányi eredménye, szociális helyzete és közösségi tevékenysége alapján döntenek. A kollégiumi díjak alsó határát kormányrendelet határozza meg. Egy régebbi típusú kollégiumban havi 8-10 ezer forintot kell fizetni, de a felújított, kétszemélyes, fürdőszobás szállásokért akár havi 20 ezer forintot is elkérhetnek. Az albérletet választó diákoknak a tapasztalatok szerint Budapesten havi 10-15 ezer forinttal többet kell albérletre költeniük, mint a vidékiegyetemi városokban.

Megsemmisítette a Budapest Airport Zrt. útfelújítási tenderét lezáró határozatot a Közbeszerzési Döntőbizottság

A testület ugyanakkor nem szabott bírságot, mivel hiánypótlás után újra értékelhető az eljárás. A hat ajánlattevő között szerepelt a Magyar Aszfalt Kft. és a Teerag-Asdag Kft. is, a Budapest Airport ez utóbbit mondta ki nyertesnek. A Magyar Aszfalt azért kért jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, mert a nyertes nem igazolta több műszaki eszköz meglétét, illetve a mérnöki óradíjra is a meghatározottnál magasabb díjat jelölt meg.

Bővítik az Állatkertet

Jövőre elkészülnek a tervek, 2014-re pedig kibővítik a Fővárosi Állat- és Növénykertet - mondta a főpolgármester. Tarlós István az állatkert megnyitásának 145. évfordulóján azt mondta: a városvezetés lehetőség szerint szeretné visszavenni a fővárosi cégek többségét, ez alól a Vidám Park az egyetlen kivétel, amelyet privatizálni kellene. Emlékeztetett arra, hogy a városligeti intézményt szeretnék átköltöztetni, de a helyszínről még nincs végleges döntés.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×