eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Vásárolják a spanyol és olasz állampapírokat - a nap hírei

Az Európai Központi Bank legújabb intézkedései megnyugtatják majd a befektetőket - mondta az Európai Bizottság szóvivője.

Olivier Bailly Brüsszelben megismételte: az unió legnagyobb gazdaságai között számon tartott Olaszország és Spanyolország nem szorul pénzügyi támogatásra. Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szintén üdvözölte a lépéseket. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke vasárnap jelentette be: végrehajtják az államkötvény-vásárlási programot, hogy megőrizzék az euró-övezet árfolyam-stabilitását. Kereskedők szerint már el is kezdték a felvásárlást, és nem sokkal később estek a spanyol és olasz államkötvények hozamai.

A négyek közül mi vagyunk a legpesszimistábbak

A csehek és a lengyelek a leginkább elégedettek anyagi helyzetükkel a visegrádi négyek közül - ez derült ki a TÁRKI legfrissebb kutatásából. Az együttműködés északabbi államaiban a válaszadók több mint harmada érzi jónak háztartása anyagi viszonyait, míg Szlovákiában alig minden ötödik, Magyarországon pedig tízből egy ember felelt így. A négy nemzet várakozásai azonban hasonlók a jövőjüket illetően: a lengyelek 17, a magyarok 15, a szlovákok 13, míg a csehek tíz százaléka bízik abban, hogy a következő egy évben jobbra fordul a sora.

Magánnyugdíj és államadósság

Összesen tíz százalékkal lenne kisebb jelenleg az államadósság, ha 1998-ban nem hozták volna létre a magánnyugdíjpénztárakat. Erről a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott beszélt. Selmeczi Gabriella emlékeztetett arra, hogy a bruttó hazai termék egy százaléka került be évente a magánnyugdíjpénztárakba, így, ha 1998-ban nem jönnek létre, akkor mára nem 80, hanem csak 70 százalék lenne a magyar államháztartás GDP arányos adóssága. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a miniszterelnöki megbízott hibás adatokból vont le téves következtetést. Az MSZP úgy véli, Selmeczi Gabriella nyilatkozata csak figyelemelterelés arról, hogy a kormány szerintük megszorításokra készül a szociális ellátás, az egészségügy és a nyugdíjrendszer területén.

Változtatna a választási rendszeren az LMP

Kétfordulós választási rendszert és az ajánlószelvények eltörlését javasolja az LMP. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: az új vegyes parlamenti választási rendszerben a jelenlegi ötről három százalékra csökkentenék a bejutási küszöböt. A párt egy 245 fős törvényhozást tartana célszerűnek. Karácsony Gergely az Országgyűlésnek benyújtott választójogi javaslatot ismertetve az InfoRádióban arról is beszélt: az LMP által javasolt választási rendszer növelné a nők arányát és könnyítené a kisebbségek bejutását is.

Csökken az üzemanyagok ára

Csökkenti bruttó négy, illetve két forinttal a benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol - értesült a Portfolio.hu. Sándor Dávid, a gazdasági portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a változtatással a benzin átlagára 382-383 forintra, a gázolajé pedig 370-371 forintra mérséklődik. Hozzátette: a lépés oka, hogy a múlt héten az üzemanyagok dollárban mért jegyzésárai csökkentek, de ezt a hatást kissé tompította a forint gyengülése. Az autósok továbbra is 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. A Mol egy hete bruttó két forinttal csökkentette a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a benziné akkor nem változott.

Jó lesz a szőlőtermés

Jó minőségű, átlagos mennyiségű szőlőtermésre számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Horváth Csaba elmondta: ha az időjárási feltételek kedvezőek lesznek, akkor mintegy 400 ezer tonna szőlő és három millió hektoliter bor lesz idén Magyarországon. A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy több borászattal kapcsolatos jogszabály változása várható, például a szerkezetátalakítás és a gépberuházás támogatása esetén. Hozzátette: hamarosan új lehetőség nyílik meg a harmadik országok piacán megvalósítandó promóció támogatásánál is.

Hamisított tejport találtak

Növényi zsírral hamisított tejport találtak a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai öt megyében. A termék nem került kiskereskedelmi forgalomba - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletértés agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára. Bognár Lajos elmondta: az 5 és 25 kilogrammos kiszerelésű tejpor Csehországból és Lengyelországból származik, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, valamint Bács-Kiskun megyében találtak belőle. A termék jelölése megtévesztő, ezért jogszabálysértő, de nem jelent veszélyt az esetleges fogyasztók egészségére.

"Szociális vészhelyzet"

Kinyitotta, és birtokba vette a HunGast Kft. által augusztus 2-án bezárt konyhákat és étkezőket Pest megye önkormányzata. Az intézkedést a szociális vészhelyzet megszüntetésének szükségességével indokolta a megyeháza sajtófőnöke. Ambrus András a távirati iroda kérdésére válaszolva közölte: a lépésről nem tájékoztatták a HunGastot, amely később közölte: birtokvédelmi eljárást indít az önkormányzat ellen. A megye több mint 30 középiskolájában és szociális intézményében korábban közétkeztetési feladatokat ellátó HunGast március 3-án 18 középiskolában, húsvét előtt pedig a speciális bentlakásos iskolákban és szociális otthonokban is beszüntette az étkeztetést, miután a megyeháza 1,2 milliárd forintos adósságot halmozott fel.

Próbaterhelés a Margit hídon

Kedd este végzik a Margit híd Margitszigetre vezető szárnyhídjának próbaterhelését - közölte a felújítás kivitelezője. A gyalogosok akkor nem használhatják a szigetnek ezt a bejáratát. Az Mh 2009 konzorcium tájékoztatása szerint nyolc, egyenként 26 tonnás teherautó sorakozik fel a szárnyhídra, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértőinek bevonásával azt vizsgálják, hogyan reagál a szerkezet. A Margit híd felújítását 2009. augusztus 21-én kezdték meg. Felújították az úttestet, a villamosvágányokat, kicserélték a pálya- és hídszerkezet elemeit, kiszélesítették és megemelték a hidat. A műemléki felújítás még zajlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×