eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör

Mégsem csak munkaanyag az agyonbírált dokumentum?

Újabb szervezetek tiltakoztak a Munka Törvénykönyvének tervezett módosítása ellen. Bár a miniszterelnök szóvivője munkaanyagnak tekinti, a Nemzetgazdasági Minisztérium nem. A tárca péntekig várja az észrevételeket.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a Munka Törvénykönyvének módosításáról nyilvánosságra került tervezet alattvalóvá teszi a munkavállalókat.

Ez az előterjesztés teljes mértékben elfogadhatatlan, mert alattvalóvá, kiszolgáltatott, megalázott, emberi és munkavállalói létében megalázott alattvalóvá teszi ez a törvény - fogalmazott.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége szerint felesleges tiltásokat tartalmaz a dokumentum, mondta a szervezet jogásza, Bánfalvi Gábor.

Gyengül a diszkrimináció elleni védelem a tervezet szövege szerint, ugyanis az nem tartalmazza azt a munkáltatói kötelezettséget, hogy amennyiben egy munkáltató fogyatékos személyt alkalmaz, a munkáltatónak meg kell tennie minden szükséges és megfelelő intézkedést annak érdekében, hogy az a fogyatékos személy foglalkoztatható legyen - véli a jogász.

A módosítás miatt a fiatal orvosokhoz hasonlóan a mérnökök is elvándorolhatnak - mondta Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, miután a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével tárgyalt.

Már így is nagyon nagy az elvándorlás veszélye a fiatal műszaki értelmiségieknél, egy-két éven belül előállhat egy olyan helyzet a műszaki szakmában, ami egyébként ma az orvos-rezidenseknél van - jelezte a politikus.

A munka új törvénykönyvének tervezete szerint a többi között megszűnne a műszakpótlék és a várandósok esetében érvényes felmondási tilalom, továbbá változna a bérpótlék valamint a mostaninál kevesebb végkielégítés járna a munkavállalóknak. A dokumentum ellen eddig több szakszervezet és az összes ellenzéki párt tiltakozott.

A kormánypárti frakcióvezetők sem lelkesednek érte. Lázár János úgy fogalmazott: olyan szabályozásra van szükség, amely a munkanélkülieknek és a szülési szabadságról visszatérőknek a munka világába való visszavezetését szolgálja. Ezzel ellentétes szabályozást pedig a Fidesz nem fog támogatni.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője elfogadhatatlannak tartotta a tervezetet.

Mi elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a munkavállalók érdekeit képviseljük - hangsúlyozta.

A tiltakozásokra reagálva Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője legutóbb kedden, a TV2 reggeli műsorában hangsúlyozta, hogy a dokumentum pusztán munkaanyag.

A nemzetgazdasági tárca egészen pontosan azért hozta nyilvánosságra ezt a konzultációs munkaanyagot, többek között a vétkes kötelezettségszegéssel együtt és éppen ezért egészen biztos vagyok abban, hogy sok helyen módosulni is fog ez a konzultációs munkaanyag, míg eljut addig, hogy végleges törvényjavaslattá formálódik - fogalmazott.

Ezzel szemben az InfoRádió megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium írásban azt válaszolta, hogy a tárca péntekig várja az észrevételeket tervezetéhez.

Ezek kiértékelése után a minisztérium személyes konzultációkra hívja az érintett szervezeteket, ezek után kezdődhet a közigazgatási egyeztetés, a kormány pedig szeptemberben dönt a munka új törvénykönyvéről.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×