eur:
388.05
usd:
360.17
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Újabb történelmi csúcson a svájci frank - a nap hírei

Ismét történelmi csúcson állt a svájci frank; az alpesi devizáért este 249 forint 50 fillért is kértek. A kurzus az esti órákban is 248 forint közelében állt a bankközi deviza piacon.

Az MSZP a svájci frankban felvett hitelek szerződéseinek módosításával segítene a devizahiteleseken. Szanyi Tibor képviselő szerint a szerződések újratárgyalását az Európai Unióban ismert, úgynevezett termékfelelősségi elv teheti lehetővé, ez alapján ugyanis a bankok nem háríthatnák át teljes mértékben az árfolyamból eredő kockázatokat. A kormány arra bíztatja az érintett lakáshiteleseket, hogy minél többen éljenek az árfolyamgát lehetőségével augusztus 15-e után. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta: a rögzített árfolyammal a családok terhei kiszámíthatóak és alacsonyabbak lesznek. Az LMP rossz megoldásnak tartja az árfolyamgát bevezetését, a Jobbik pedig úgy véli: a devizahiteleseket úgy lehetne megmenteni a csődtől, ha jelentős költségvetési forrásokat biztosítanának a Nemzeti Eszközkezelő létrehozására.

Megszületett a Nemzeti Energiastratégia

Benyújtotta az energiapolitikát 2030-ig meghatározó Nemzeti Energiastratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslatot a parlamentnek Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés szerint az Európai Unió energiapolitikai törekvései és a globális kihívások mellett - a jövő nemzedék érdekében - fontos az élhető környezet megőrzése is. Az energiastratégia elsődleges célként hosszú távú szempontok alapján optimalizálná az ellátásbiztonság, a versenyképesség és a fenntarthatóság együttes érvényesülését.

Pályázat családsegítésre

Összesen egymilliárd 850 millió forintos értékű pályázatot írt ki a családokat segítő helyi közösségi kezdeményezések és programok erősítésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A tárca szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára azt mondta: a tender hozzájárulhat a nemcsak Magyarországot, hanem Európa sok más államát is sújtó demográfiai folyamat megállításához, és ahhoz, hogy a fiatalok merjenek gyermekeket vállalni. Soltész Miklós szerint ehhez mindenekelőtt a helyi közösségek tagjainak összefogását kell erősíteni. A pályázók 10-50 millió forintos támogatást kaphatnak; a beadványokat szeptember 15-éig várják.

Bővítenék a transzplantációs koordinátori hálózatot

A transzplantációs koordinátori hálózat bővítését javasolja az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának vezetője. Mihály Sándor elmondta: a donorok felkutatását végző hálózat egyéves programjában részt vevő 9 kórházban 15-ről 37-re emelkedett a szervátültetések száma, országos szinten pedig 44-el több veseátültetést végeztek el. Az igazgató hangsúlyozta: a szervátültetések számának növekedésével több embert tudtak megmenteni, és ennek a költséghaszna is kimutatható. Az Országos Vérellátó Szolgálat azt javasolja az egészségügyi államtitkárságnak, hogy a következő három évben további 45 kórházban alakítsák ki a koordinátori rendszert.

Csökkent a Richter nyeresége

Több mint hét milliárd forinttal csökkent a Richter Gedeon Nyrt. nyeresége az idei szabályozásváltozások miatt. A gyógyszergyár vezérigazgatója az adatok ismertetése után elmondta: ebből a júliustól megemelt iparági különadó és orvoslátogatói díj 4,1 milliárd forint kiesést jelentett. Bogsch Erik az InfoRádióban arról is beszélt, hogy a gyógyszerkasszát érintő megszorítások miatt a magyar piacon veszteséges lehet a Richter. Hozzátette: termékár csökkentés éppen ezért nem szerepel terveik között. A vállalat 8,6 milliárd forint konszolidált, adózott nyereséget ért el 2011. második negyedévében, ami 67,7 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Online vonatinfo


Elindította térképes valós idejű online utas tájékoztatását a MÁV-START. Monszpart Zsolt vezérigazgató elmondta: a cég honlapján elérhető, percenként frissülő Vonatinfo rendszerben a személyvonatok érkezéséről, és az esetleges késésekről is tájékozódhatnak az utasok.

A Szenátus is elfogadta az adósságplafon emelését


Washingtonban az amerikai Szenátus is megszavazta az adósságplafon emeléséről szóló megállapodást, így gyakorlatilag megoldódott a szövetségi kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság. Barack Obama elnök, aki haladéktalanul aláírta a kompromisszumos jogszabályt, azt mondta: ez csak az első lépés volt, a két párt képviselői együtt fognak dolgozni a deficit további csökkentéséért. A megállapodás értelmében 2013-ig kétezer milliárd dollárnál nagyobb összeggel emelik meg az adósságplafont. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy ezermilliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd.

Csapaterősítést kért a NATO Koszovóban

Több száz fős csapaterősítést kért a NATO Koszovóban állomásozó hadereje - közölte Pristinában a KFOR szóvivője. Hans-Dieter Wichter elmondta: pontos számot nem mondhat, de körülbelül egy zászlóaljnyi katonát kértek a NATO-központtól. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a KFOR-nak jelenleg ne lenne elég katonája ahhoz, hogy ellenőrzés alatt tartsa a helyzetet. A koszovói NATO-haderő nagyjából 6 ezer fős; a missziónak része egy 223 tagú magyar kontingens is.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
Állta a sarat a Mol, de nem ez volt élete eddigi legjobb negyedéve

Állta a sarat a Mol, de nem ez volt élete eddigi legjobb negyedéve

Ma hajnalban közzétette idei első negyedéves gyorsjelentését a Mol. Ahogy arra számítani lehetett, a legfrissebb számok messze vannak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, ráadásul az elmúlt hónapokban több tekintetben is kedvezőtlenül alakultak a fundamentumok a Mol körül: negatívan hatott a beeső gázár-környezet és az árbevétel-arányos különadó befizetése, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×