eur:
401.41
usd:
371.12
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya

Újabb történelmi csúcsra erősödött a svájci frank - a nap hírei

Újabb történelmi csúcsra erősödött a forinttal szemben a svájci frank. Minden párttól és szakmai szervezettől vár javaslatot a munka törvénykönyvének megújításához a Fidesz. Elutasította a visszamenőleges jogalkotás tilalmára vonatkozó MSZP-s népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottság.

Újabb történelmi csúcsra erősödött a forinttal szemben a svájci frank; az alpesi devizáért délután 244 forintnál is többet kértek a bankközi devizapiacon. Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: az árfolyam-változás oka, hogy a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent az amerikai beszerzési menedzser intézet júliusi feldolgozóipari beszerzési indexe. A forint/svájci frank kurzus este 240-241 forint körül állt.

Kalkulátorral segíti a devizahiteleseket a PSZÁF

Árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A cél a fizetési nehézségekkel küzdő devizaalapú ingatlanhitel-adósok döntésének segítése. A programban az ügyfél által korábban felvett devizahitel fő jellemzői alapján lehet összehasonlítani a feltételezett piaci, valamint a rögzített árfolyamon számolt törlesztő részletek várható alakulását. A felügyelet tájékoztatása szerint az átmeneti árfolyamrögzítés lehetőségét akkor kell megfontolni, ha az ügyfelet az elmúlt időszak drasztikus árfolyam-változásai miatt törlesztési gondok fenyegetik, de még nincs 90 napon túli tartozása, pénzügyi lehetőségei pedig egy-három éven belül várhatóan kedvezőbben alakulnak. A PSZÁF hangsúlyozza: a döntés előtt az ügyfélnek célszerű személyre szóló tájékoztatást kérnie hitelintézetétől.

Várja a javaslatokat a Fidesz

Minden párttól és szakmai szervezettől vár javaslatot a munka törvénykönyvének megújításához a Fidesz. Kara Ákos országgyűlési képviselő az InfoRádióban megerősítette: a frakció garanciákat szeretne látni az új jogszabályban a védett kor intézményére és a kismamák munka világába való visszatérésének erősítésére, emellett azt szeretnék, ha a segélyezés helyett inkább a munkavégzés kerülne előtérbe az új szabályozásban.

Közvetít a VDSZ

Összegyűjtené az új Munka Törvénykönyvével összefüggő dolgozói észrevételeket a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviselet alelnöke az InfoRádiónak elmondta: személyesen is egyeztetnének a törvényalkotókkal, hogy megváltozzanak a munkavállalók jövedelmét csökkentő és a kiszolgáltatottságot növelő tételek a tervezetben. Kis Béla úgy vélte: nincs szükség arra, hogy az állam beavatkozzon a munkavállaló és a munkaadó piaci viszonyok között működő kapcsolatába.

Nem lesz népszavazás

Elutasította az MSZP visszamenőleges jogalkotás tilalmára vonatkozó népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottság. Lukács Zoltán, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az InfoRádióban úgy vélte: politikai döntést hozott a testület, és bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak a határozat miatt. Mint mondta: továbbra is úgy vélik, hogy a visszamenőleges jogalkotás mélyen aláássa a jogbiztonságot, ami egy demokráciában és jogállamban elfogadhatatlan.

A gázolaj ára csökken

Szerdán bruttó két forinttal csökkenti a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol, a benzin ára nem változik. Gayer Attila, a ortfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a gázolaj átlagára így 372-373 forintra csökken, míg a benziné 386-387 forint marad. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Megegyeztek az adósságplafonról

Két lépésben összesen 2.200 milliárd dollárral emelik a 14.300 milliárdos adósságlimitet az Egyesült Államokban; az egyezséget a Képviselőháznak és a Szenátusnak is jóvá kell hagynia. A tervezet alapján az első tíz évben a határt ezermilliárd dollárral növelik, és ennél nagyobb mértékű hiánycsökkentést irányoznak elő, de az adókat nem emelik meg. Az intézkedés második fázisának részleteire egy 12 tagú, kétpárti kongresszusi bizottság tesz javaslatot novemberig. Ebben az időszakban 1800 milliárd dolláros deficitcsökkentést terveznek. Ha a testület által javasolt csomag értéke nem éri el ezt az értékhatárt, vagy a Kongresszus leszavazza azt, akkor egy 1200 milliárd dolláros költségcsökkentés lép életbe.

Lisszabonban vizsgálódik az EU és az IMF


Lisszabonban a portugál gazdasági helyzet javítására tett kormányzati lépéseket vizsgálja az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap. Ez az első ilyen ellenőrzés a mentőcsomag kifizetése óta. A vizsgálat elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogy a kormány miként tervezi elérni a kitűzött fiskális célokat. Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és az IMF delegációja a várhatóan két hétig tartó vizsgálat során arra is kíváncsi, hogy Portugália miként használja fel a 78 milliárd eurós májusi mentőcsomagot. A tavaszi segítségnyújtásért cserébe Portugália adóemelésre, kiadáscsökkentésre és strukturális reformokra tett ígéretet.

Rekordsugárzás Fukusimánál

Japánban rekordszintű sugárzást mértek a fukusimai atomerőmű két, márciusban megrongálódott reaktora között - közölte a létesítményt üzemeltető Tepco. A tájékoztatás szerint a március 11-i földrengés és szökőár miatt megrongálódott egyes és kettes reaktor között felhalmozott törmelék közelében a sugárzás ereje eléri az óránkénti legalább 10 sievertet.

Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Felemás hangulatban indult a kereskedés hétfőn az európai tőzsdéken, de a délelőtti bizonytalankodás után a koradélutáni órákra lefordultak a vezető indexek, és a tengerentúlon is esett a piac. Az ázsiai részvénypiacokon a kínai tőzsde emelkedett ma, a befektetők a kínai jegybankra figyelnek az élénkítő lépések közepette, ezen kívül egy német ipari termelői infláció érkezett délelőtt. A hét már a vállalati eredményekről is szól, viszont fontosabb negyedéves gyorsjelentés hétfőn nem lesz kereskedési időben. Itthon a hét eseménye az MNB kamatdöntése lesz kedden. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint változatlanok maradhatnak a kamatok, a Magyar Nemzeti Bank holnapi ülésén aligha folytatja a kamatcsökkentést. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 19:16
×
×
×
×