eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Alstom, ösztöndíj a rezidenseknek, Mol - a nap legfontosabb hírei

Aláírta az Alstom-szerződés módosítását Budapesten a főpolgármester és a francia cég elnök-vezérigazgatója. Meghirdette a rezidensek számára kiírt ösztöndíjpályázatot az egészségügyi államtitkárság. Továbbra is a Mol vezeti Magyarország 100 legnagyobb vállalatának összteljesítmény alapján összeállított listáját.

Aláírta az Alstom szerződés módosítását a főpolgármester és Patrick Kron, a francia cég elnök-vezérigazgatója. Tarlós István a 2-es és 4-es metrószerelvények gyártásáról és leszállításáról szóló dokumentum jóváhagyását a ciklus eddigi legnagyobb sikerének nevezte, de egyben óvatos optimizmusról is beszélt. Mint mondta: sok múlik azon, hogy az Alstom megszerzi-e a típusengedélyt a 2-es metróra szánt szerelvényekre. Az új megállapodásban az Alstom vállalta, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság iránymutatása alapján elvégzi a szükséges változtatásokat a szerelvényeken.

Meghirdette a szakorvos- és szakgyógyszerészjelöltek számára kiírt ösztöndíjpályázatot az egészségügyi államtitkárság. A kiírás szerint öt évig nettó havi 100 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a képzésüket kezdő fiatalok, akik vállalják, hogy tíz évig az állami egészségügyben fognak dolgozni, és nem fogadnak el hálapénzt. A pályázat a kormány, valamint az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapján már elérhető. A tervezetet korábban a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Rezidens Szövetség is bírálta.

Négy éven keresztül 60 milliárd forinttal támogatja a munkaerő-piaci hátránnyal küzdő munkavállalókat a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a kormány a Társadalmi Megújulás Operatív Program két projektjén keresztül segíti az alacsony iskolai végzettségűek, az elavult szakképzettséggel rendelkezők, a pályakezdők, a GYES-ről vagy GYED-ről visszatérők, a bérpótló juttatásban részesülők, a tartós munkanélküliséggel veszélyeztetettek, valamint az ötven év felettiek foglalkoztatását. Czomba Sándor hozzátette: utóbbira kiemelt figyelmet fordítanak, mivel a regisztrált álláskeresők több mint ötöde ötven évesnél idősebb, ezért az ő foglalkoztatásukra 17 milliárd forintot különítenek el.

Még két hétig, vagyis augusztus 5-éig lehet pályázatot benyújtani a szociális földprogramra. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta: az idén a tavalyi összegnek több mint a duplája, vagyis 300 millió forint fordítható eszközök beszerzésére, és csaknem 1,1 milliárd forint közmunkásoknak három hónapban, napi hat órában történő foglalkoztatására. Balog Zoltán közölte: ahol roma munkásokat vonnak be a programba, ott a pályázat elbírálásánál pluszpontokat lehet szerezni.

Továbbra is a Mol vezeti Magyarország 100 legnagyobb vállalatának összteljesítmény alapján összeállított listáját. A Figyelő című hetilap az idén 30. alkalommal mutatja be a Magyarország 200 legeredményesebb vállalatát felsoroló listáját. A Top100-as lista első három helyén a Mol, az Audi Hungaria Motor Kft. és a Nokia Komárom Kft. áll. A tavalyi listához képest a TOP100-ba 13 új szereplő került be.

Évek óta nem tapasztalt kárt okozott a keddi jégeső a villányi hegyközség és Nagyharsány területén. A szőlőtermelők átlagosan 15-20 százalékos terméskieséssel számolnak. Spiegel Zsolt, a villányi hegyközség hegybírája elmondta: a felmérés még tart, azt azonban már most tudni, hogy a 8-10 percig tartó, helyenként dió nagyságú jégeső miatt a gazdák kára elérheti a hektáronkénti 200 ezer forintot.

A nemzeti értékek megőrzésének fontosságáról beszélt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos megnyitóján. Semjén Zsolt a romániai Tusnádfürdőn azt mondta: a nemzetek léte egyetemes érték az emberiség számára, és egy felelős kormánynak segítenie kell megőrizni a nemzeti örökséget.

A tervek szerint napokon belül kiadják Hágának a Szerbiában elfogott, háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzic-ot. A Nemzetközi Törvényszék főügyésze azt is közölte, hogy az egykori horvátországi szerb vezetőt összesen 14 pontban vádolják háborús bűnökkel. Serge Bammertz az Európai Unió vezető tisztségviselőihez hasonlóan üdvözölte és egyben mérföldkőnek nevezte Goran Hadzic elfogását. Emlékeztetett arra, hogy a férfi a 18 éve működő testület utolsó, 161. letartóztatott vádlottja.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×