eur:
400.45
usd:
368.59
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Jóváhagyták az Alstom-szerződés módosítását - a nap hírei

Jóváhagyta az Alstom-szerződés módosítását a Fővárosi Közgyűlés. Elrendelte a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa Galambos Lajos előzetes letartóztatását. Megdőlt az országos és a budapesti melegrekord.

Jóváhagyta az Alstom-szerződés módosítását a Fővárosi Közgyűlés. Az új megállapodás szerint nem számít vis maiornak, ha az Alstom nem tudja megszerezni a végleges típusengedélyt. A francia cég vállalta, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság iránymutatása alapján elvégzi a szükséges változtatásokat a szerelvényeken. A képviselők döntése alapján amennyiben az Alstom nem írja alá a megállapodást július 26-ig, a főváros eláll a szerződéstől, és új közbeszerzést írnak ki a metrókocsik beszerzésére. A csütörtöki rendkívüli közgyűlésen a képviselők megszavazták a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság működőképességének megőrzésére javasolt csaknem 167 millió forint többletforrást, és elfogadták az új hajléktalanellátási koncepciót is.

Elrendelte a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa Galambos Lajos előzetes letartóztatását. Szilvásy György és Laborc Sándor továbbra is szabadlábon védekezhet. Czine Ágnes, a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetője az InfoRádióban elmondta: a kémkedéssel gyanúsított Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója esetében megváltoztatták a házi őrizetről szóló korábbi döntést, de ennek indokát nem közölte. Hozzátette: az ügy negyedik gyanúsítottja, Püski László előzetes letartóztatásban marad.

Felajánlotta lemondását Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a tárca vezetőjének. Pintér Sándor Devecserben arra az újságírói kérdésre, nem gondolkodik-e a helyettes államtitkár felmentésén, miután Eiselt Györgyöt egy ügyben gyanúsítottként hallgatták ki, azt válaszolta: a Belügyminisztérium érdeke, hogy bebizonyítsa, a gyanú árnyéka sem vetődhet rá.--Sajtóinformációk szerint a helyettes államtitkárt hivatali vesztegetéssel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség.

3 ezer milliárd forintból 2.900 kilométer út épül Magyarországon a következő két uniós költségvetési ciklusban, vagyis 2027-ig - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára. Völner Pál az M0-ás autóút déli szektorának bővítéséről beszámolva közölte: a 2.900 kilométer útból 500 kilométer lesz autópálya, 1.000 kilométer pedig autóút. Az első ciklusban, 2020-ig évi 160 milliárd, azután pedig évi 210 milliárd forint jut erre a célra.

Elhagyta a kétmilliomodik autó a Magyar Suzuki esztergomi gyártósorát. A járművet Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke vezette le magyar olimpikonok gyűrűjében a futószalagról. Esztergomban az idén ünneplik a gyár húszéves fennállását.

Megtagadta a horvát ügyészségtől érkezett jogsegélykérelem teljesítését a Legfőbb Ügyészség. A közlemény alapján ugyanakkor a dokumentumot - annak tartalma szerint - feljelentésnek értékelték, és ismeretlen tettes ellen nyomozást rendeltek el.

Megállapodást kötött a 19 megyei önkormányzat vezetőjével a jövőbeli feladatokról és a felelősségről Orbán Viktor miniszterelnök. A dokumentum szerint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének, illetve a megyéknek a következő hónapokban el kell készíteniük az ország területfejlesztési koncepcióját, valamint a közép- és hosszú távú területi fejlesztés stratégiáját.

Benyújtotta hitelesítésre az MSZP korábban bejelentett népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottsághoz a párt elnöke. Mesterházy Attila az MSZP június 18-ai kongresszusa előtt jelentette be, hogy az ellenzéki párt népszavazást kezdeményez a visszamenőleges hatályú jogalkotás megtiltásáért.

Szigorítja a kormány a vetőmagok ellenőrzését - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára. Bognár Lajos az InfoRádióban azt mondta: a módosítás célja, hogy csak akkreditált laboratóriumokban bevizsgált vetőmagok kerülhessenek forgalomba Magyarországon.

Az eddigi tapasztalatok alapján jó minőségű, de közepes mennyiségű búzatermésre számíthatnak az idén a gazdálkodók - jelentette be a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Jakab István az InfoRádióban elmondta: a termés mennyisége az országban 3,2 és 4 tonna között mozog, így a búza összmennyisége a betakarítás végén várhatóan megközelíti a tavalyi, 3 millió 760 ezer tonnát.

Megalakult a cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottság - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A testület feladata a cukoripar magánosításakor lezajlott pályázati és döntéshozatali folyamatok, az esetleges mulasztások és az érintettek felelősségének vizsgálata. A 16 tagú bizottság hetente ülésezik, és fél év múlva jelentést készít munkája eredményéről.

Kilenc hónappal az iszapömlés után befejeződött az újjáépítés Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen - közölte a belügyminiszter. Pintér Sándor az új devecseri lakóparkban azt mondta: megérkezett a nem mezőgazdasági vállalkozások kártalanítását biztosító engedély az Európai Uniótól, így a jövő héten megkezdődik a kifizetés.

Megdőlt az országos és a budapesti melegrekord. Jenki Szilvia, az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa elmondta: a fővárosban a július 14-ei melegrekord eddig 36,7 fok volt, amelyet még 1883-ban mértek. Hozzátette: az új rekord 37,7 fok, amelyet csütörtökön Újpesten regisztráltak. Az országos rekord eddig 37,2 fok volt, amit 20 éve mértek Örkényben, csütörtökön azonban Pakson 37,9 fokot mutattak a hőmérők.

Olaszországban jóváhagyta a kormány 79 milliárd eurós megszorító csomagját a parlament felsőháza. A Szenátusban 161-en szavaztak a megszorítások mellett, 135-en voltak ellene, hárman tartózkodtak. A kormánytervezetről pénteken szavaznak a képviselőházban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×