eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Újraválasztották az Ab elnökének Paczolay Pétert

Újraválasztotta az Alkotmánybíróság elnökének Paczolay Pétert az Országgyűlés hétfőn.

Az Országgyűlés most először választott alkotmánybírósági elnököt. Korábban a testület tagjai döntötték el, hogy ki legyen a vezetőjük. A kormánypártok azonban néhány hete módosították az alkotmány erről szóló rendelkezését. Egyúttal 11-ről 15-re bővítették a jelenleg csak tíz fővel működő Alkotmánybíróság létszámát.

A régi-új elnök szerint ezzel új időszak kezdődhet a testület munkájában. Paczolay Péter ezt hétfőn délelőtt az alkotmányügyi bizottság ülésén mondta. 15 taggal nehezebb lesz konszenzusos döntéseket hozni, de nem is biztos, hogy mindig erre kell törekedni - tette hozzá.

Az elnök azt kérte törvényhozástól, hogy az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosításával kössék időhatárokhoz a testület eljárásait. (Ennek azért lehet jelentősége, mert néhány ügyet meglehetősen későn tárgyal meg a testület. A magán-nyugdíjpénztári befizetések elvonásából származó 3 ezer milliárd forintot például már régen elkölti a kormány, mire az alkotmánybíróság ősszel eldönti, hogy a kabinet eljárása sérti az alaptörvényt, vagy sem. - a szerk.)

Paczolay Péter a testület túlterheltségére számít az úgynevezett alkotmányjogi panasz benyújtásának új lehetősége miatt, ezért kérte az Országgyűlést, hogy az tegye lehetővé az ilyen beadványok szűrését. Például úgy, hogy csak akkor lehessen alkotmányjogi panasszal élni, ha az alapjogi kérdés már az alapügyben is megjelent.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Lázár János korábban bejelentette, hogy a kormánypártok támogatják Paczolay Péter újraválasztását, és az alkotmányügyi bizottságban még az ellenzéki LMP-sek is igennel szavaztak, így nem meglepő, hogy az Országgyűlés 276 igennel, 76 nem szavazat ellenében, hat érvénytelen voks mellett rábólintott a mandátum szeptembertől hatályos meghosszabbítására.

Paczolay Péter letette az esküt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×