eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 19. szombat Nándor

Pokorni megfontolná a rövidebb nyári szünetet - lapszemle

Felülvizsgálná a tanév beosztását és lerövidítené az iskolai nyári szünetet az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke - írta a Magyar Nemzet. Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: Magyarországon a tanév európai viszonylatban meglehetősen rövid ideig tart: 37 hétből áll, míg Dániában például 42 hét a tanítási idő.

A volt oktatási miniszter azt is közölte: a jelenlegi tízhetes nyári szünet számos család számára megoldhatatlan feladatot jelent. Lehetőséget kellene teremteni arra, hogy a fizetős táborok helyett egy évtizeden belül minden település szervezzen szünidei programokat a diákok számára - tette hozzá.

A fideszes politikus szólt arról is, hogy közpénzből mintegy 600 órát finanszíroznak a gyerekeknek, míg az Egyesült Államokban ennek majdnem a kétszeresét kapja egy diák egy évben.

Pokorni Zoltán megfontolandó példának tartja az egész napos iskola modelljét, valamint azt, hogy a nyári vakáció helyett inkább az évközi szünetek legyenek hosszabbak. A téli és tavaszi szünet helyett a fideszes politikus a karácsonyi és a húsvéti szünet kifejezést használná.

A Népszabadság arról ír, hogy A Magyar Biztosítók Szövetségének összesítése szerint a tavaly nyári viharok és árvizek következtében több mint 260 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, amelyek minden addigi rekordot megdöntve 25 milliárd forintot fizettek ki ügyfeleiknek.

Az Index írása szerint a nők és férfiak tömeges megerőszakolása, mint az ellenállás megtörésére használt fegyver, egyre inkább elterjedtnek látszik Líbiában, Szíriában vagy Iránban. Erről azonban a zárt közel-keleti társadalmakban beszélni is alig lehet, és kevés a bizonyíték.

A Portfolio.hu-n arról olvashatnak, hogy bár az elmúlt egy hétben több vezető eurózóna döntéshozó jelezte azt (jórészt nyomásgyakorlási célból), hogy Brüsszelnek nincs B-terve arra az esetre, ha a görög parlament a héten elutasítja az újabb megszorító csomagot, kedden több forrásból is úgy értesült a Reuters, hogy mégis van ilyen terv, ráadásul már hetek óta készülnek a lehetséges válaszlépések. Közben arról is beszámolt a hírügynökség, hogy a görögöknek szánt második hitelprogram egyik lépéseként olyan garanciát adnának a görög állampapírokra, amellyel annak hitelminősítése a létező legjobbá, AAA-vá válna.

Az elmúlt évek legjobb minőségű búzatermése kerülhet a magtárakba, 90 százalékban malmi minőségben, ha a héten nem érkezik jelentősebb mennyiségű csapadék. A várható hozamok vegyesek - olvasható a Napi Gazdaságban.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy érdemes megfontolni, milyen információt osztunk meg magunkról a széles nyilvánosság előtt, például a közösségi oldalakon. Fotóink adatain keresztül például még akkor is kideríthető, hogy éppen hol tartózkodunk, ha egyébként a kép tartalmáról ez nem derülne ki. Érdemes tehát adataink biztonságára nagyobb figyelmet fordítanunk különösen nyáron, amikor sokan elutaznak.

Hanganyag: Windisch Judit

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×