eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Jön az extrémadó? - lapszemle

Extrémadót kell fizetniük a Magyar Nemzet szerint az extrém sportot űzőknek, illetve azoknak, akik ittas vezetés vagy gyorshajtás miatt okoznak balesetet. A Népszabadság a gasztronómiai fesztiválokról ír.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az ittas vezetés, a gyorshajtás miatt balesetet okozóknak, illetve az extrém sportok űzése közben megsérülteknek úgynevezett extrémadót kellene fizetniük. Ezt javasolja a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért. Csiba Gábor, a szervezet elnöke szerint ezekben az esetekben a társadalombiztosító csak a közvetlen életmentés és az állapot stabilizálásának költségeit állná. Az egyéb beavatkozásokat az érintetteknek kellene fedezniük vagy saját forrásból vagy külön biztosításból.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy főként a nyári hétvégéken tucatnyi gasztronómiai fesztivált rendeznek országszerte. Az egynapos falusi főzőverseny azonban még nem fesztivál, de a legnagyobb gond nem is ez, hanem, hogy előre tervezhető állami támogatás híján a turisták nem jönnek, a programokat ugyanis nem lehet időben kiajánlani az utazási irodáknak, de a kísérőműsorok is egyre szerényebbek. Bár a külső szemlélőnek úgy tűnik, reneszánszukat élik az ország legkülönbözőbb tájain sorozatosan meghirdetett fesztiválok, a bennfentesek éppen az ellenkezőjéről, a rendezvények életveszélyes anyagi helyzetéről számolnak be. A két év alatt harmadára esett állami támogatás: a Nemzeti Kulturális Alap két éve még 1,2 milliárd forintot, az idén már csak 400 milliót ad a fesztiváloknak.

Legkorábban az év végén nyithat meg a budapesti Rácz fürdő és az új hotel, ha sikerül megállapodni a beruházásra és üzemeltetésre létrehozott vállalkozás két tulajdonosának, a Rác Nosztalgia Kft.-nek és a Fővárosi Önkormányzatnak - írja a Napi Gazdaság. Az egy éve elkészült, több mint 9 milliárd forintba került létesítmény üzembe helyezése azért húzódik, mert a főváros új vezetése módosítani szeretné az elődje által kötött szerződést. A lap utal arra, hogy eddig a felek közötti megegyezést akadályozta az is, hogy a fővárost képviselő Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt. néhány fontos szerződéses kötelezettségét nem teljesítette.

A Pénzcentrum arról ír, hogy értékeink bármikor porig éghetnek vagy eltűnhetnek egy betörés során, pedig az otthonunk a legértékesebb vagyonunk, a benne lévő tárgyakat hosszú évek munkájának köszönhetjük. Mégis kevesen kötnek biztosítást. Akik mégis, azok egy fiók mélyén tartják évekig a szerződésüket. Pedig a megsárgult kötvények alapján a biztosító aligha téríti meg a teljes kárt! Pénzcentrum összeállítást közöl arról, hogy mire figyeljünk a biztosítás kötésekor és az után.

Az Index arról ír, hogy a bitcoint eredetileg az internet fizetőeszközének szánták, forradalmi kísérletnek, ami leszámol a pénzrendszer korlátaival. Aztán lecsapott rá az online alvilág, az illegális szerencsejáték-biznisz és a drogkereskedelem. Csak pár hónapja figyeltek fel rá az első geekek és anarchisták, most meg már vírusok lopják, és több helyen be akarják tiltani. A bitcoint egy Satoshi Nakamoto álnév mögé bújó japán hekker találta ki 2009-ben: virtuális pénz, amit nem lehet se hamisítani, se az útját követni, se megadóztatni, nincs mögötte állam és jegybank, nem korlátozza semmilyen központi szabályozás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×