eur:
400.81
usd:
367.92
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

A bírák az Alkotmánybírósághoz fordulnak - lapszemle

Elkészült a Legfelsőbb Bíróságon az az alkotmánybírósági beadvány, amelyben a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítását szabályozó, bár egyelőre még el nem fogadott törvény ellen kívánnak tiltakozni az érintettek - írja a Népszabadság. A Legfelsőbb Bíróság ezt cáfolja.

A beadvány szerint a bírák nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő azonnali leszállítása sérti az emberi méltóságot, és felveti azt is, hogy a nyugdíjkorhatár változására a kormányzat nem biztosít gyakorlatilag semmilyen felkészülési időt.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: eltörölné a kötelező informatikaoktatást a felnőttképzésben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A lap emlékeztet: az informatikaoktatás kötelezővé tételét még 2009-ben fogadta el az akkori kormánytöbbség. Ennek értelmében a felnőtt fejjel az első szakma megszerzésére törekvő, gyakran tanulási gondokkal küzdő emberektől is megkövetelik az informatikai ismeretek elsajátítását, így például a kosárfonó szakmához is el kell sajátítani az Excel program használatának alapjait. Ezen változtatna most a nemzetgazdasági miniszter.

Az Index a pénzváltásról készített összeállítást, amelyből kiderül: az euró árfolyama várhatóan nem lépi át a nyár folyamán a 270 forintos határt, így aki a nyár második felében megy nyaralni, annak érdemes addig forintban befektetnie az erre szánt pénzét. A hírportál által megkérdezett szakértő szerint a forint akár erősödhet is a következő hónapokban. A hírportál figyelmeztet: takarékoskodni nem csak azzal lehet, ha jókor veszünk valutát, de azzal is, ha jó valutát választunk.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a szokásosnál is bizonytalanabb a zöldség- és gyümölcsszektor helyzete a főszezon kezdetén, ugyanis a májusi fagykárok és a visszafogott lakossági fogyasztás mellett most a németországi járvány következményei, így például az orosz importtilalom is sújtja az ágazatot. Az európai gondokat enyhítendő várhatóan az Európai Uniótól követelnek majd kártérítést a németországi járvány miatt károkat szenvedett zöldségtermesztőknek az agrárminiszterek keddi tanácskozásán az érintett országok képviselői.

A Portfolio.hu cikkéből kiderül: eddig a kispénzűek fizettek önként az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba. A befizetések meghaladták a 37 millió forintot.

Várhatóan a napokban alakul meg a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság, amelynek elnöke úgy nyilatkozott: a végleges időpont attól is függ, hogy Eperjes Károly elfoglaltságai ezt hogyan teszik lehetővé, ugyanis a színészt kérték fel az irányító testület harmadik tagjának, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára helyére.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: a szakértők ésszerű döntésnek tartják Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti kijelentését az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról. Egy felmérés szerint a lakosság 48 százaléka vásárol a hét utolsó napján, így - az elemző véleménye szerint - a vasárnapi vásárlás stabil és meghatározó eleme a magyar fogyasztói magatartásnak.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×