eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Schmitt: Európa erősebb lett a magyar elnökség alatt

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint Európa valóban erősebb lett a magyar elnökség alatt. Győri Enikő, az uniós ügyekért felelős államtitkár ugyanakkor arról beszélt a Parlamentben rendezett Európai Civil Találkozón, hogy az elnökség nem dőlhet hátra.

Az Európai Unió magyar elnöksége alatt olyan fontos döntések születtek, amelyek révén Európa tényleg erősebb lett - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Parlamentben rendezett Európai CIvil Találkozón. Az államfő úgy vélte, hogy az állam és a civilek együttműködése nemzetgazdasági, sőt uniós érdek.

Schmitt Pál az önkéntesség és az aktív polgárság gondolata kapcsán emlékeztetett, hogy az unió polgárainak 70 százaléka soha semmilyen jó ügyet nem szolgál önként, vegye hát mindenki magára a felhívást, és keresse a lehetőségeket saját környezetében.

Lánczi András, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány elnöke úgy vélte: aligha lehetett volna az aktív állampolgárság fogalmánál fontosabb témát választani a konferenciához, hiszen enélkül az Európai Unió sem jöhetett volna létre.

Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy már csak 24 nap van hátra a magyar uniós elnökségből, de az elnökség még nem dőlhet hátra, hiszen komoly politikai csaták állnak előtte. Mint mondta: dolgoznak azon, hogy valóban erősebb, emberközelibb Európát adjanak a lengyel elnökségnek. Európa azonban kizárólag polgárai révén lehet valóban erős, tehát mindez öntudat, szív és lélek kérdése, amit a civil szervezetek is segítenek munkájukkal - tette hozzá.

Staffan Nilsson, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság elnöke ígéretet tett arra, hogy ha a civil szervezetek a maihoz hasonló találkozóikon meg tudnak állapodni egy-két kiemelt üzenetben, arra az unió intézményei is reagálni fognak.

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke előadásában kiemelte, hogy az emberiség válaszúthoz érkezett: válságok sorával néz szembe, amelyek nem csak a jelen, de a jövő generációinak életét is befolyásolják, a haladás árnyoldalaként pedig végletesen szélsőségessé váltak a társadalmi egyenlőtlenségek és a környezet rendkívüli mértékben romlott. Úgy látta, hogy a politika és a gazdaság nem mindig képes kellőképpen gyorsan reagálni ezekre a folyamatokra, a civil szervezetek azonban igen.

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×