eur:
385.49
usd:
354.36
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

A korkedvezményes nyugdíjról dönthet a parlament

A tervek szerint hétfőn dönt a nyugdíjakat, valamint az Alkotmánybíróságot érintő, fideszes alkotmánymódosító javaslatról az Országgyűlés. A Ház három napos ülésén várhatóan határoz a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottság létrehozásáról is.

A kormánytöbbség úgy módosítaná az év végéig hatályos alkotmányt, hogy kimondaná: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított ellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető. Emellett az indítvány lehetővé tenné, hogy már idén szeptembertől 15 tagú legyen az Alkotmánybíróság. Az MSZP kezdeményezésére név szerinti voksolás várható az alkotmánymódosításról.

A parlament hétfői ülésnapja Kövér László házelnök megemlékezésével kezdődik a május végén elhunyt Mádl Ferenc volt államfőről.

A héten több részletes vita is várható, is a többi között arról a fideszes indítványról, amely az ügyészek és a bírák szolgálati viszonyára vonatkozik, továbbá kinevezési moratóriumot rendelne el január elsejéig a bírósági vezetőkre.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×