eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Orbán Viktor: Meg kell egyezni a rendvédelmi dolgozókkal

Tárgyalóasztalhoz ült a miniszterelnök a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteivel. Orbán Viktor azt mondta, meg kell egyezni. A sztrájkbizottság elnöke szerint a kormánynak kell elfogadnia az ő javaslataikat.

"Alternatívákat fogunk kínálni - válaszolta a miniszterelnök a TV2 Tényekben arra a kérdésre, hogy a "fiatal" nyugdíjas rendvédelmiek önként mehetnének vissza dolgozni. Orbán Viktor nem sorolta az alternatívákat, mint mondta, ezekről meg kell egyezni.

Az Index viszont egy hete megszerezte a belügyminiszter feljegyzését, amely szerint az 57 évnél fiatalabb nyugdíjasokat több kategóriába sorolnák. Ha valaki nem megy vissza dolgozni, az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig megadóztatják a nyugdíját. De mindenképpen többet kell kapnia a minimálbér másfélszeresénél.

Aki hivatalosan nem akar visszamenni, de kiderül róla, hogy feketén vagy bejelentés nélkül dolgozik, annak elveszik a nyugdíját az öregségi korhatár eléréséig. A visszatérők több utat és ezzel együtt eltérő feltételeket választhatnak: az állományt, a magán vagy az állami szektort.

Ami a mostani állományt illeti: az általános nyugdíjkorhatár 65 év lesz. Ennél öt évvel korábban lehet nyugdíjba menni 30 év szolgálat után. Aki idén tölti be az 57-et, még elmehet nyugdíjba.

Orbán Viktor a TV2 Tények keddi műsorában megismételte: nem lehet, hogy negyven egynéhány évesen elhagyják az életerős emberek a munkaerőpiacot.

A szakszervezetek sztrájkbizottságának elnöke, Árok Kornél szerint, ha a miniszterelnök meg akar egyezni, elfogadja a javaslataikat. Például azt, hogy a szerzett jogok nem csorbulnak. "Itt húzunk egy határvonalat. Életpályamodellről tárgyalunk újra, amely arra vonatkozik, aki most lép munkába. Visszamenőlegességről viszont szó sem lehet" - jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×