eur:
388.37
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mit tartalmaz a Semmelweis-terv?

Nagy Anna kormányszóvivő és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerdán jelenti be az egészségügyi átalakítás programját, a Semmelweis-tervet.

A kormány kedd esti ülésén támogatta az egészségügyért felelős államtitkárság által előterjesztett Semmelweis-tervet - közölte a kormányszóvivő. Nagy Anna a részletekről szólva annyit közölt, a kabinet egyetértett azzal, hogy kiépüljön egy olyan állami egészségszervezési rendszer, amely 1-1,5 millió lakos ellátásáért felelős térségi egységekre épül. Ezzel együtt pedig átalakul a népegészségügy intézményrendszer is - tette hozzá.

A kormány emellett támogatja egy állami egészségszervezési központ, valamint térségenként az egészségszervezési igazgatóságok kiépítését is. Mint mondta ezek ellátnak majd különböző területi egészségszervezési feladatokat is, de ezen központok alakítják majd ki azt is, hogy a különböző egészségügyi intézmények milyen formában működjenek együtt a jövőben - mondta Nagy Anna.

Az Origo birtokába jutott előterjesztés szerint nyolc nagytérségi központ létrehozásával a kormány még az idén elkezdi az egészségügyi intézményrendszer átalakítását. Az intézkedés célja, hogy csökkenjenek a rendszer területi egyenlőtlenségei, javuljon az ellátásokhoz való hozzáférés, az ellátórendszer hatékonysága.

A nagytérségi centrumok kialakításával négyszintűvé válna a fekvőbeteg ellátás: a városi és a megyei kórházakban nem lehetne minden vizsgálatot elvégezni, a "jelentős költségigényű, speciális tapasztalatot igénylő" ellátásokat a nagytérségi, illetve az országos centrumokban vehetnék igénybe a betegek.

Az orvosszervezetek eltérő álláspontot fogalmaztak meg a Semmelweis-tervvel kapcsolatban. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta, a nagytérségi betegellátás gondolatát kezdettől fogva ellenezték. A többszintű ellátásról azt mondta, működhet, ha jól szervezik, viszont nem kellene elkölteni rá nem létező pénzeket.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta, az új típusú ellátórendszer kialakításához mindenképp szükséges a központosítás, viszont az integráció alapjának a megyéket kellene tekinteni. Hozzátette, hogy a sürgősségi ellátást közelebb kell vinni az emberekhez, viszont a speciális vizsgálatokhoz szükséges berendezéseket csak a központokban lehet hatékonyan és gazdaságosan üzemeltetni.

A kormány várhatóan szerdán délelőtt jelenti be sajtótájékoztatón a Semmelweis-tervről szóló kormányülés eredményét és a program részleteit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×