eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Orbán Viktor az elmúlt egy évről: "Nem lehetünk elégedettek"

Akkor fogom támogatni a vasárnapi nyitva tartás eltörlését, amikor meg lehet majd élni Magyarországon öt nap munkából, de addig nem - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Millenáris Teátrumban megrendezett Gazdasági fordulat című konferencián, ahol a kormány elmúlt egy évét értékelte.

Nagyon szeretné, ha Magyarországon heti ötnapi munkából meg lehetne élni, de nem lehet - mondta Orbán Viktor a Millenárison tartott rendezvényen, ahol Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnökének felvetésére reagálva úgy fogalmazott: "Amint meg lehet majd élni heti ötnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk".

Nem dőlhetünk hátra

A kormány egy évét értékelve a miniszterelenök azt mondta: egy évvel ezelőtt arra kötöttünk szövetséget, hogy megfordítjuk Magyarország sorsát, ha kell, tűzön-vízen keresztül. Összekapaszkodtunk túlzásoktól mentesen, számot vetve a realitásokkal, minden hősi pátosz nélkül, őszintén és komolyan - mondta Orbán Viktor a Millenáris Teátrumban.

Egy évvel ezelőtt elegünk lett az eladósodásból, abból, hogy becsületes munkából nem lehet boldogulni, és csak azok járnak jól, akik trükköznek - fogalmazott a miniszterelnök, aki kiemelte: a rendszerváltás óta "sohasem vittük végig azt, amit elkezdtünk".

Nem akartunk belenyugodni abba, hogy gyerekeink felnőtté válva elmeneküljenek innen, hogy az itthon maradás egyenlő legyen a középszerűséggel, és hogy az élet olyan legyen, mintha kétszázas vérnyomással élne az ember. Elhatároztuk, hogy változtatunk és Magyarországot talpra állítjuk, erőssé tesszük, és ezt végig fogjuk csinálni. Ez a kétharmados forradalom - hangsúlyozta.

"Ez nem a ti dolgotok"

Orbán Viktor szerint a rendszerváltás óta nem fordult elő az, hogy olyan egyetértés és összefogás maradjon fenn, mint ami most megvan. "De nem lehetünk elégedettek, nem dőlhetünk hátra és nem lazíthatunk", mert  "távol vagyunk még a közös céltól, az erős Magyarország megvalósításától". Véleménye szerint a közös eredmények reményt keltőek és biztatóak, de nem lehet megállni, nem lehet hátradőlni és nem lehet lazítani.

"Nem lazíthatunk azért sem, mert az a kormányzati teljesítmény, amely elég volt az elmúlt egy évben, nem lesz elegendő, sőt beszéljünk egyenesen, igen, igen kevés lesz a következő esztendőben" - jelentette ki a kormányfő.

Úgy véli,  "saját magunkra érdemes hallgatunk, és nem szabad várnunk senkinek a jóváhagyására vagy ellenkezésére". A kormányfő szerint külföldről érkeznek majd még kritikák, dühödt támadások és harcias felszólítások is az új alaptörvény, vagy a most készülő sarkalatos törvények, vagy éppen a gazdaságpolitika miatt, ám "nekünk higgadtan, udvariasan, rezzenéstelen arccal és egyenes tekintettel csak annyit kell mondanunk: ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga".

Növekedés + munka = pénzügyi egyensúly

Megtörtént a gazdaságpolitikai fordulat Magyarországon, a kormányzati gazdaságpolitika új képletre, "a növekedés plusz munka egyenlő pénzügyi egyensúly" képletére tért át, azonban - mint mondta - a magyar gazdaságpolitika még mindig veszélyzónában van.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a jelenlegi kormányzati, politikai képességek mellett a felemelkedés kereteit még nem tudják működő programokkal megtölteni.

"Miközben leszámoltunk a neoliberális korszak elméleti alapvetéseivel, még nem építettük fel a nem liberális gazdaságpolitika 21. századi tervezési, koordinációs kereteit és gyakorlatát" - fogalmazott, hozzátéve, hogy mivel nem épült ki a reálgazdasági tervezés, a pénzügyi tervezés is féllábas. Véleménye szerint az a legsürgetőbb feladat, hogy a nemzetgazdasági szintű tervezést és koordinálást vertikálisan, horizontálisan és területileg egyaránt kiépítsék, ugyanis ezen múlik a kormány és az ország gazdaságpolitikájának sikere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×