eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orbán Viktor: A munkaalapú gazdaság megteremtése a cél - a nap hírei

A hetvenöt százalékos foglalkoztatottság elérését jelölte meg kormánya fő céljaként a gazdasági válságkezelésről rendezett kerekasztal-beszélgetésen Párizsban a magyar miniszterelnök.

Nem reform, átszervezés

Orbán Viktor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD megalakulásának 50. évfordulóján rendezett ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a munkaalapú gazdaság megteremtése a cél, és kormánya nem arról próbálja meggyőzni az embereket, hogy egyes intézkedéseket vagy döntéseket támogassanak, hanem arról, hogy át kell szervezni az egész országot.

Elemzik a hibákat

Felülvizsgálják a budapesti 2-es és 3-as metró szerelvényeinek műszaki állapotát - így döntött a Fővárosi Közgyűlés. A karbantartási rendszer felülvizsgálata mellett elemzik a metrókocsik további üzemeltetésének életkorukból fakadó kockázatait. Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: a kocsik főkonstruktőre még rendszeres karbantartás mellett is azt szorgalmazná, hogy vonják ki a forgalomból a 30 évesnél idősebb kocsikat, ha viszont ezt megtennék, akkor be lehetne zárni a metrót Budapesten.

Fellegi a Mol-pakett megvételéről

Komoly vagyonelemet szerzett vissza a Mol 21,2 százalékának megvásárlásával a magyar állam - közölte a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás azt mondta: nem csak politikailag, hanem pénzügyileg és nemzetgazdaságilag is pozitív hatása lesz a vételnek már középtávon is. A politikus hangsúlyozta: az állam a hatályos jogszabályok és a Mol alapszabályának megfelelően gyakorolja majd tulajdonosi jogait, és nem keveri össze a szabályozói és a tulajdonosi szerepét. A miniszter hozzátette: a vétel nem befolyásolja a magyar piacon az energiaárakat, így az üzemanyagárakat sem.

Szigor a sportért

Szigorítana több jogszabályt, köztük a büntető törvénykönyvet a Belügyminisztérium a sporthuliganizmus megfékezésére. A tervezett módosítások szerint elzárhatják, vagy 150 ezer forintos bírsággal sújthatják a jövőben azt, aki valamit bedob a pályára, vagy beszalad oda. Újra létrejönne a sportrendezvényeket biztonsági szempontból minősítő bizottság, és változtatnának a fokozott, illetve a kiemelt biztonsági kockázatú sportrendezvények biztosítási szabályain. Módosulna a Btk. rendbontásra vonatkozó része, akkor is kiszabható lenne három évig terjedő szabadságvesztés, ha a rendbontást a köznyugalmat súlyosan megzavarva követik el.

Irreális rezidensek

Irreálisnak tartja a rezidensek bérkövetelését a Magyar Kórházszövetség elnöke. Rácz Jenő elismeri, hogy a béreket emelni kellene, nemcsak az orvosokét, hanem valamennyi egészségügyi dolgozóét, de a kórházak a jelenlegi finanszírozás mellett képtelenek kigazdálkodni az emelt béreket. A volt egészségügyi miniszter szerint a jövedelmek megfelelő szintre hozásához legalább 5 évre lenne szükség. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke kedden jelentette be, hogy január 1-jén várhatóan több ezer orvos mondja fel munkaszerződését, ha nem teljesülnek bérköveteléseik.

Fölkészültek a bajra

Fertőzött élelmiszerrel, vagy fertőzött utasokkal is átterjedhet Magyarországra a németországi hasmenés-járvány, amelynek még nem találták meg az okát a német hatóságok. Herpay Mária, az Országos Epidemiológiai Központ osztályvezetője az InfoRádióban elmondta, hogy Magyarországon még nem jeleztek a németországihoz hasonló, súlyos szövődménnyel járó hasmenéses esetet, de felkészültek a kórokozó kimutatására és a szükséges intézkedések bevezetésére. Németország 16 tartományából 10-ben már megjelent a fertőzés, amelynek eddig 3 halálos áldozata van.

Véleményez a Velencei Bizottság

Június közepén hozza nyilvánosságra az új magyar alkotmányról és a sarkalatos törvényekről szóló álláspontját a Velencei Bizottság. Thomas Markert, a testület titkára Brüsszelben azt mondta: az új magyar alkotmány Európában páratlanul sok kérdés szabályozását utalja sarkalatos törvényi körbe, harminc ilyen törvény meghozatalát irányozza elő, és a kétharmados szabály miatt ez, a bizottság szerint szűkítheti a következő kormányok mozgásterét. 

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×