eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Nyaraláshoz - Széchenyi Pihenőkártya

Július 1-től jön a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP). A tervek szerint 2013-tól üdülési csekk helyett ezzel a kártyával lehet majd fizetni belföldi szálláshelyekért.

A nemzetgazdasági minisztérium szerint három-négy éven belül 30-35 százalékkal nőhet a belföldi turizmus a Széchenyi Pihenőkártya miatt. Az üdülési csekket idővel felváltó kártya az új cafeteria rendszer első eleme, mindenkinek kedvező - a munkaadónak, munkavállalónak és a szolgáltatónak is.

A rendszer üzemeltetése is olcsóbb és átláthatóbb - mondta Szatmáry Kristóf turizmusért felelős államtitkár, aki szerint a kártya bevezetése munkahelyeket is teremt.

A kormány döntése alapján a munkáltató a dolgozónak évi 300 ezer forintnyi keretösszeget adhat kedvezményes adózással, vagyis 16 százalékos személyi jövedelemadót kell utána fizetni.

Lényegében bankkártyáról van szó: a munkaadó szerződik a bankkal, egyetlen gombnyomással átutalja az adott dolgozó keretét a számlára. Elsőként az OTP bocsát ki ilyen kártyát. Ezt viszont más is megteheti, ha megfelel a feltételeknek - mondta az államtitkár.

Lényeges változás, hogy a kártyát csak szálláshely-foglalással együtt lehet használni, külön fürdőbelépőt venni például, nem lehet a keretből. Emiatt többen aggódnak: például egyes fürdők vagy a vendéglátók.

Az országgyűlés turisztikai bizottságának fideszes elnöke a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy törvényben kellene maximálni azt a jutalékot, amelyet a szállásadó kérhet az egyéb szolgáltatótól, ha a csomagjában ajánlja azt a vendégeinek. Az InfoRádió kérdésére, hogy maximalizálják-e a jutalékot, és számít-e vesztesekre, Szatmáry Kristóf azt mondta: rövidtávon gondolkodnak a jutalékplafonon, hosszú távon pedig az egész rendszer átalakul.

A kormány dolgozik olyan új elemek bevezetésén, amelyeket például a vendéglátáshoz, gyógy- és fürdőszolgáltatáshoz kötnek. A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Horváth Gergely arról beszélt, hogy különböző szolgáltatók adatai szerint a válság hatására a belföldi turizmus nem csökkent, csak kevesebb ideig maradtak az emberek.

Horváth Gergely elmondta azt is, hogy a magyarok harmada belföldön nyaral, ezért a cég szemléletformáló kampányt indít, élménycsomagokat kínál majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Már nem olyan súlyos a munkaerőhiány az EU-ban

Már nem olyan súlyos a munkaerőhiány az EU-ban

Az üres álláshelyek aránya 2,6%-ot tett ki az EU-ban 2024 első negyedévében, vagyis nem változott a mutató az előző negyedévhez képest. Az előző év azonos időszakához képest azonban 0,3 százalékponttal csökkent a ráta – olvasható ki az Eurostat friss adataiból. Ezzel folytatódott az a közel két éve tartó trend az unióban, hogy a betöltetlen állások aránya csökken vagy stagnál. Ez nem is meglepő, hiszen az EU gazdasága az elmúlt négy negyedévben csak minimális mértékben (0,1, illetve 0,3%-kal) tudott bővülni az előző negyedévekhez képest. Az üres álláshelyek hazai aránya 2,2% volt az idei év első három hónapjában, amivel hazánk a tagországok középmezőnyében helyezkedik el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×