eur:
400.79
usd:
367.56
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Gyorsan fogy a magyar

Az előzetes adatok szerint 2011 I. negyedévében 21 181 gyermek született, 10,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - jelentette a KSH. A halálozások száma 34 763 volt, ami 3,9 százalékos emelkedést jelent a 2010 január-márciusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 13 582 fő volt, 3701-gyel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 975 ezer fő volt. Az előzetes adatok szerint 2011 első három hónapjában felgyorsult a születésszám csökkenése.

A január-februári mintegy nyolc százalékos csökkenést követően márciusban 14,5 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban. A születésszám összességében 10,2 százalékkal csökkent, ez 2407-tel kevesebb újszülöttet jelentett az előző év azonos időszakához képest.

A halálozások száma az év mindhárom hónapjában magasabb volt az előző évinél, összességében 3,9 százalékkal emelkedett, ami a 2010. január-márciusihoz viszonyítva 1294-gyel több halálozásból adódott.

A házasságkötések számának az elmúlt hónapokban észlelt emelkedő iránya megtorpant, mivel márciusban már közel hat százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére 2011 első három hónapjában regisztrált 4051 házasságkötés még 42-vel, azaz egy százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A születésszám jelentős csökkenése és a halálozások emelkedő tendenciája következtében a természetes fogyás üteme növekedett, és a 2010. január-márciusi 9881-gyel szemben 2011 első három hónapjában már 13 582 főt tett ki.

A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen valamivel kisebb mértékben, mintegy 11 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma a tárgyidőszak végén 9 millió 975 ezer fő volt.

A születések és halálozások száma különböző mértékben változott a régiókban. A születések száma mindenütt csökkent, ennek mértéke a legkisebb Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön volt, a legnagyobb pedig Nyugat-Dunántúlon. A halálozások száma valamennyi régióban meghaladta az előző évit, az emelkedés Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb, Nyugat-Dunántúlon a legkisebb.

Mindezek következtében 2011 I. negyedévében a természetes fogyás az ország valamennyi régiójában növekedett az előző évihez képest, Közép-Magyarországon a legjelentősebb, Észak-Magyarországon pedig a legkisebb mértékben. A házasságkötések száma Észak-Magyarország és Észak-Alföld kivételével emelkedett, ennek mértéke Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Hirtelen fordult a forint árfolyama

Hirtelen fordult a forint árfolyama

Múlt hét második felében ismét 400 fölé gyengült a forint az euróval szemben, és most is a fontos szint felett tartózkodik. Délelőtt jelentősebb erősödésbe kapcsolt a forint, és közel került a 400-hoz, ám délután a dollárerősödéssel a forintra is nyomás helyeződött. A héten több olyan esemény is lesz, amelyek hatással lehetnek a hazai fizetőeszköz árfolyamára, ám inkább a hét második felében jönnek fontos makroadatok, és hazai kormányzati bejelentések. Csütörtökön rendezzük meg a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáját, amelyen a magyar gazdaság kilátásai mellett szó lesz a forintról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×