eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Éger: Ki kell kényszeríteni az orvosok béremelését

A Magyar Orvosi Kamara kiáll a Rezidensszövetség akciója mellett, amelynek értemében január 1-én több ezer orvos mondhatja fel munkaszerződését. Éger István az InfoRádiónak elmondta: már legalább tíz éve jelzik, hogy tarthatatlan az egészségügyben dolgozók helyzete.

Január 1-én várhatóan több ezer orvos mondja fel munkaszerződését, ha nem teljesülnek bérköveteléseik. A felmondóleveleket december 31-ig ügyvédi letétbe helyezik a Magyar Orvosszövetséggel közösen indított akcióhoz csatlakozó orvosok.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke az InfoRádiónak azt mondta: már legalább tíz éve "kitartó és konok következetességgel" jelzik, hogy a problémák megoldatlansága és az orvosok elvándorlása miatt tarthatatlan lesz a helyzet, mert egyre kevesebb orvos akarja majd vállalni az itthoni munkakörülményeket.

Éger István hozzátette: az utolsó csepp a pohárban a Semmelweis-koncepció volt, amely végképp elkeserítette az egészségügyben dolgozókat, akik azt látják, hogy a tervben még ígéret szintjén sem gondol senki a megélhetésükre és az itthon tartásukra.

A kiégettség és a hitevesztettség készteti a kollégákat a tömeges kivándorlásra. A Magyar Orvosi Kamara megérti a helyzetet és támogatja a kezdeményezést, mert a döntéshozókban nincs szándék a helyzet megváltoztatására. Ezt a szándékot ki kell kényszeríteni, és ennek az egyik eszköze lehet a Rezidensszövetség által indított mozgalom - emelte ki az elnök.

Éger István szerint már most akkora a munkaerőhiány, hogy az ország egyes részein a betegellátás a nap 24 órájában, az év minden napján nem garantált. Esetleges, hogy a beteg hova kerül, kap-e megfelelő ellátást. Ennek a rendszerhibának a súlyos fokozódása, illetve az itthon maradók végtelen túlterhelése várható - figyelmeztetett a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×