eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Veszélyben a járatok a vulkáni hamu miatt

Az izlandi vulkánból feltört hamu felhője Budapesten várhatóan délutántól okozhat légiforgalmi változásokat - mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója. Nyugat-Norvégián és Dánián már végigsöpört a hamufelhő, fennakadásokat és késéseket okozva a légiközlekedésben.

A Budapest Airportnak még nem kellett járatokat törölni a napokban kitört izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője miatt - mondta az InfoRádiónak a vállalati és közkapcsolati igazgató.

Hardy Mihály hangsúlyozta: az európai légtérirányító központ négy óránként ad frissítést, és nem zárható ki, hogy délután Dánia, Norvégia, Svédország és Nagy-Britannia felett változik a helyzet. Elsőként Skóciát éri el a hamufelhő, így a kedd esti edinburgh-i járat veszélyben lehet - tette hozzá.

A Budapest Airport vállalati és közkapcsolati igazgatója azt javasolta az utasoknak, hogy a honlapon tájékozódjanak indulás előtt, a járattörlésről szóló híreket azonnal közzé teszik.

Az időjárási előrejelzés alapján úgy tűnik, hogy a kontinentális Európát a következő 24 órában nem éri el a hamufelhő - közölte Hardy Mihály, aki hozzátette, hogy a széljárástól és a vulkán aktivitásától is függ, hogy meddig okozhat fennakadásokat a tűzhányó.

A vulkáni hamu összetétele más, mint a tavalyi kitörés idején, nehezebb fajsúlyú, nagyobb részecskékből áll, így könnyebben és gyorsabban kihullik. Ez azt valószínűsíti, hogy nem lesz olyan hosszú légtérzár, mint tavaly - fejtette ki.

Már több skóciai járatot kellett törölni az izlandi Grimsvötn tűzhányó Nagy-Britannia felé közeledő hamufelhője miatt. A vulkáni felhő a brit meteorológiai intézet előrejelzése szerint kedden eléri Skócia északi és nyugati térségeit, érinti Észak-Írországot, de Angliát valószínűleg elkerüli. A British Airways délutánig összes skóciai járatát törölte, a holland KLM pedig három járatát nem indítja el.

Törölt járatok

Több száz légijáratot kellett törölni kedden Nagy-Britannia északi részén és Észak-Írországban. Az európai légi irányítási központ (Eurocontrol) adatai szerint kedd délelőtt összesen 252 járat nem indult el a magas légkörben koncentrálódó vulkáni hamu miatt; a járattörlések zöme brit repülőtereket érint. A szervezet szerint a törölt járatok teljes száma elérheti az ötszázat.

A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) közölte, hogy a hamufelhő a nap folyamán várhatóan Londonderry, Glasgow, Edinburgh, Prestwick, Durham-Tees Valley, Newcastle és Carlisle repülőtereit érinti.

A British Airways légitársaság kedd délutánig összes skóciai járatát törölte.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×