eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Így reagált az ellenzék a Mol "visszaszerzésére"

"A bűncselekmény határait súroló, ész nélküli pénzkidobásnak" tartja az MSZP, hogy az állam 1,88 milliárd euróért visszavásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét. A Jobbik viszont üdvözli az ügyletet, az LMP pedig úgy látja, nem igaz, hogy a részvényvásárlástól javul Magyarország energiabiztonsága, viszont ötszáz milliárd forinttal nő az államadósság.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja kedden újságíróknak azt mondta: az állam mintegy negyven százalékkal drágábban vásárolta meg a részvényeket, mint amennyiért az oroszok megvették őket. Szavai szerint ezért, és mert a 21,2 százalékos részesedés még ahhoz sem volt elég, hogy az oroszok részt vegyenek a Mol közgyűlésén, a döntés felesleges, felelőtlen, "a bűncselekmény határait súroló, ész nélküli pénzkidobás".

Hozzátette: mivel a Mol-pakett megvásárlását a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelből finanszírozza a kormány, azt az adófizetőknek kell visszafizetniük, miközben a kormány különböző megszorításokkal hasonló összeget "présel ki" az emberekből.

Szanyi Tibor arról is beszélt: egyelőre nem ismert, hogy a részvényekért a kormány mit adott még, "hol árulta el Magyarországot, a magyar gazdaság érdekeit". Azt ugyanis az oroszok az első perctől világossá tették, hogy pusztán pénzért nem adják el a pakettet, így a kormánynak más stratégiai vállalásokat kellett tennie - mondta.

Podolák György, az MSZP energetikai tagozatának elnöke és Szekeres Imre gazdaságpolitikai kabinetvezető közleményben tudatta: a szocialisták szerint elfogadhatatlan, hogy amikor 2012-ben mintegy 550 milliárd forint költségvetési megtakarítás várható a megszorítások eredményeként, és amikor a kormány harcot indított az államadósság csökkentése érdekében, akkor 507 milliárd forintot költ egy mindössze osztalékra jogosító, kisebbségi részvénycsomag megvásárlására.

Jobbik: Érdemes az oroszokkal tárgyalni


A Jobbik üdvözli a Mol-részvénycsomagjának állami kézbe kerülését és elfogadhatónak tartja ennek pénzügyi hátterét is - jelentette ki Hegedűs Tamás keddi sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt szerint az ügylettel tulajdonképpen "kijavították a korábbi felelőtlen privatizációs gyakorlatot" és az is bebizonyosodott, hogy "érdemes az oroszokkal tárgyalni."

Hegedűs Tamás pozitívumként értékelte, hogy így a jövőben az állam érdemben befolyásolni tudja a Mol stratégiai döntéseit, valamint meg tudja védeni az ellenséges célú felvásárlásoktól is a céget, így összességében a Mol piaci értéke is nőni fog.

Az IMF-hitel felhasználását a Jobbik "elfogadható megoldásnak" tartja, hiszen így "legalább tudjuk, hogy mire megy el a hitel" - fogalmazott Hegedűs Tamás.

LMP: Nem lesz egy cseppel több olaj sem

Az LMP szerint nem igaz, hogy az állami Mol-részvényvásárlástól javul Magyarország energiabiztonsága, viszont ötszáz milliárd forinttal nő az államadósság - jelentette ki Jávor Benedek a miniszterelnök keddi bejelentésére reagálva budapesti sajtótájékoztatóján.

A képviselő emlékeztetett rá, hogy a Szurgutnyeftyegaz az elmúlt időszakban nem mutatott hajlandóságot a Mol-részvények értékesítésére, ezért a mostani tranzakció nagy engedmény a részükről. "Reméljük nem az az ára ennek a kompromisszumnak, hogy ezért cserébe kell majd az új paksi blokkokat orosz cégekkel építtetni" - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Az LMP-s képviselő hangsúlyozta: a kormány halmozottan hátrányos helyzetű rétegektől von el forrásokat az államadósság csökkentésének indokával, ezért "nem biztos, hogy a legjobb döntés, hogy az államadósság rovására ötszáz milliárd forintot fektet a kormány egy tőzsdei cégbe."

Jávor Benedek kiemelte azt is, hogy e tranzakciónak a hatására egyáltalán nem lesz jobb Magyarország energiabiztonsága, hiszen hatására nem lesz "egy cseppel több olaj sem Magyarországon" hanem ugyanúgy külföldről importálja majd az ország az energiahordozókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×