eur:
400.67
usd:
367.12
bux:
74408.32
2024. október 14. hétfő Helén

Legföljebb hatvan évesen mehetnek nyugdíjba a rendőrök?

A korkedvezményes nyugdíjért tüntet mintegy ötszáz volt és jelenlegi rendvédelmi dolgozó a Parlament előtti Kossuth téren, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének szervezésében.

"Apám 29 évet szolgált rendőrként. 65 évesen meghalt. Az ő nyugdíját megkaptátok. A fiáét nem fogjátok!" - ezt írta a kormánynak szánt üzenetek falára egy rendőr a Kossuth téren.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének demonstrációján Szima Judit főtitkár azt mondta: nem mondanak le szerzett jogukról, a korkedvezményes szolgálati nyugdíjról.

Az érdekképviselet további 11 pontban fogalmazta meg követeléseit. Egyebek mellett kiszámítható életpályát, béremelést, 13. havi fizetést, szociális juttatásokat, jobb munkakörülményeket és sztrájkjogot akarnak. A tüntetők elvileg éjfélig a Kossuth téren maradnak, de az időjárás keresztül húzhatja a tervüket: röviddel ezelőtt kiadós eső tesztelte a tettrekészségüket.

A demonstrálók dühösek: bőséggel akad trágár közbekiabálás. Sokan vuvuzelát fújnak és dobolnak. Számosan az érdekképviselet kék pólóját viselik, a következő felirattal: "Követelj, de tisztelj, szolgállak, de becsülj meg".

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete ezzel a tüntetéssel megbontotta a korkedvezményes szolgálati nyugdíj felszámolása ellen demonstráló ágazati érdekképviseletek egységét. A sztrájkbizottságot megalakító Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége ugyanis nem támogatta ezt a megmozdulást. A Kónya Péter által vezetett testület ugyanis ma a Rendészeti Érdekegyeztető Fórumán folytatta az egyezkedést Pintér Sándor belügyminiszterrel. Ennek eredményéről várhatóan még ma megjelenik a sztrájkbizottság állásfoglalása.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének vezető jogi ügyvivője, Baracz Vilmos azonban a Kossuth téri tüntetésen felolvasott egy munkaanyagot, amelyet állítása szerint a belügyminiszter osztott szét a Rendészeti Érdekegyeztető Fórum ülésén. Eszerint a kormány lehetővé tenné, hogy csak azok a nyugdíjas rendvédelmi dolgozók menjenek vissza dolgozni, akik akarnak, de 30 évet mindenkinek le kellene szolgálnia, és a jelenlegi öregségi nyugdíjkorhatárnál öt évvel korábban, tehát legfeljebb 60 évesen mehetnek nyugdíjba.

Nincs megállapodás

Nem született megállapodás a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fórumának (RÉF) ülésén a szolgálati nyugdíjasokat és a szolgálati nyugdíjrendszert érintő kérdésekben - írta közleményében Kónya Péter, a sztárjkbizottság vezetője.

A hétvégi informális és a mai plenáris egyeztetések eredménye, hogy a korábbi kormányzati elképzelésekhez képest, amely teljes mértékben elfogadhatatlan volt, Pintér Sándor belügyminiszter elfogadva a szakszervezetek érveit, több, lényeges és határkőnek számító kérdésben változtatott az eredeti elképzelésén és azt vállalta, hogy a holnapi kormányülésen a már kedvezőbb változatot fogja képviselni.

A belügyminiszter arra tett ígéretet, hogy a holnapi kormányülést követően, azonnal tájékoztatja a sztrájkbizottság tagjait a döntésről. A sztrájkbizottság ma arról döntött, hogy a holnapi kormánydöntéstől teszi függővé a következő tiltakozó akció időpontjának bejelentését - zárul a közlemény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×