eur:
389.59
usd:
363
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Jövő vasárnap tüntetnek a pedagógusok

Jövő vasárnap, pedagógusnapon tüntetnek a tanárok Budapesten, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) épülete előtt annak érdekében, hogy a kormányzat tárgyaljon velük a közoktatás változásairól - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

A közoktatásban érintett szakszervezetek által létrehozott ágazati sztrájkelőkészítő bizottság sajtótájékoztatóján az érdekképviseleti vezető elmondta: a miniszterelnöknek május 4-én írtak levelet, múlt csütörtökön pedig azt a választ kapták, hogy a kormányfő azért nem egyeztet velük közoktatási kérdésekben, mert most zajlik a szociális konzultáció, amely foglalkozik ezzel a témával is.

Galló Istvánné közölte, a demonstrációval szeretnék kikényszeríteni, hogy a döntéseket az érdekvédelmi szervezetek véleményének kikérésével hozzák meg, mert a Nefmi eddig érdemi tárgyalásokat nem folytatott velük.

Mint mondta, arról kívánnak tárgyalni, hogy ki lesz az intézményfenntartó, mi lesz a pedagógusok jogállása, ki lesz a munkáltatójuk, miként alakítják át a szakképzést, amelyről úgy tűnik, hogy a kamarák veszik át, noha "az a közoktatás szerves része".

Kitért arra, hogy nem tartják egyeztetésnek a december 20-i Közoktatási Érdekegyeztető Tanács ülését, amelyen a közoktatási törvénykoncepcióról és a pedagógus életpályamodellről elmondhatták ugyan a véleményüket az oktatási államtitkárságon, majd a 2011-re vonatkozó költségvetési törvényt véleményezhették ezen az ülésen úgy, hogy másnap azt a parlament már elfogadta, annak befolyásolására nem volt lehetőségük.

A február közepi érdekegyeztető tanácson mindössze két-három percben volt lehetőségük véleményt mondani. A közoktatási törvény harmadikféle koncepcióját kérésükre mostanáig nem bocsátották rendelkezésükre, mondván, hogy majd, ha a kormány elfogadta - tette hozzá.

A PSZ elnöke úgy fogalmazott: a május 2-i Közoktatáspolitikai Tanács ülésén "robbant a bomba", az államtitkárság által az intézményvezetőknek küldött öt kérdésből álló kérdőív mutatta, hogy "a közoktatás irányítása és finanszírozása teljesen új irányt vett, (...) a közoktatási intézmények államosításáról van szó, a pedagógusok központi bérfinanszírozásáról, a pedagógusok állami alkalmazottságáról", a heti 32 óra kötelező iskolában tartózkodás pedig "bújtatott óraszámemelés".

Véleménye szerint 30-40 ezer állás szűnhet meg, ha az állam lesz a fenntartó a kormányzati hivatalokon keresztül. A 32 óra kötelező intézményben való tartózkodás is ehhez járul hozzá - vélekedett.

Galló Istvánné közölte, a PSZ a honlapjára rakta fel az oktatási államtitkárság által is feltett kérdéseket, de nekik "merőben más eredmények jöttek ki", mint az államtitkárságnak. Az éves szabadság csökkentése a pedagógusokra is kihat, az 5,5 napos munkahét azt jelenti számukra, hogy szombat délelőtt gyermekfelügyeletet kell majd biztosítani - hívta fel a figyelmet.

Sztrájk is lehet

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke utalt arra, hogy a figyelmeztető sztrájk ötlete is felvetődött, de ez az elképzelés egyelőre kisebbségbe került. Ha azonban a június első vasárnapjai vasárnapi demonstrációnak nem lesz eredménye, szeptemberben lehet, hogy többnapos sztrájkot is tartanak - hívta fel a figyelmet.

Az egyre-másra felröppenő hírekről nem tudják, hogy igazak-e, az ezekről szóló tárgyalások elmaradása pedig jogot sért, ez a demonstráció oka - magyarázta.

Orbán Viktornak küldött levelükben szakmai szempontokat vetettek fel, sürgős egyeztetést kérve, mert a szociális konzultáció kérdései egy kivételével nem foglalkoznak a közoktatással, s ezek a kérdések nem alkalmasak arra, hogy valódi érdekegyeztetést folytassanak - mutatott rá.

Emlékeztetett arra, hogy a szociális konzultáció visszaküldött válaszainak feldolgozása július közepére várható. E válaszok ismeretében ugyan a pedagógusok rendelkezésére áll Orbán Viktor, "de ez az időpont minden létező határidőn túlmegy". Hatásos, erőt felmutató demonstrációra van szükség, amivel tárgyalóasztalhoz tudják hívni a kormányzatot - hangsúlyozta.

Beszélt arról is, hogy a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája hétfőn határozott arról, hogy június közepe után általános figyelmeztető sztrájkot szerveznek, a pedagógusok demonstrációja ehhez a folyamathoz csatlakozik.

Az eseményen megjelent az ágazati sztrájkelőkészítő bizottság többi tagjának képviselője is: Muity Mária, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének titkára, Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke és Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×