eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hatszáz embert küldenek el a közmédiumoktól

Hatszáz munkavállalót érintő csoportos létszámleépítést jelentett be Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója. A tájékoztatás szerint az üzemi tanácsot tájékoztatták, így rövidesen megkezdődnek az egyeztetések.

A közmédia-rendszer átalakítása a tervezett és a korábban nyilvánosságra hozott menetrend szerint halad. Az átalakítás célja az adóforintokat hatékonyan és átláthatóan felhasználó, a belső párhuzamosságokat megszüntető, nézettségében és hallgatottságában a jelenlegit felülmúló közmédia-rendszer kialakítása - közölte Cseháti Ágnes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője.

A közlemény szerint az elmúlt hónapokban az MTVA vezetői áttekintették a korábbi közmédiumoktól (Magyar Televízió, Duna Televízió, Magyar Rádió, Magyar Távirati Iroda) átvett 3000 munkavállaló munkaköreit és feladatait.

A korábbi közmédiumok szervezeti rendje és működési módja rendkívül sok kívánnivalót hagyott maga után. A közmédiumok csatornái között együttműködés alig volt: ezt meg kell változtatni. Az indokolatlan párhuzamosságokat meg kell szüntetni.

A közmédia-rendszerben jelenleg közel 800 munkakörben, tucatnyi bérfizetési rendszerben dolgoznak munkavállalók. A munkakörök számát csökkenteni szükséges, a bérezés rendszerét egységessé és igazságossá kell tenni. A vezetők száma kiugróan magas volt, azt lényegesen csökkenteni kell.

Az MTVA módosítja Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) jelentős részét, annak érdekében, hogy kisebb létszámmal is a korábbinál hatékonyabb működést biztosító intézményt hozzon létre. Az SZMSZ-módosítás egyeztetése az érdekképviseletekkel lezárult, javaslataik döntő többségét beépítették a szövegbe. A mostani módosítást követően - még ebben az esztendőben - újabb SZMSZ átalakítások lesznek.

A szervezeti és működési változtatásokkal összhangban, a mai napon, az MTVA vezérigazgatója, Böröcz István bejelentette az MTVA 600 munkavállalóját érintő csoportos létszámleépítés szándékát az MTVA Üzemi Tanácsának (ÜT), érdekképviseleteinek és az állami foglalkoztatási szerveknek.

A szándékbejelentést követően, a jogszabályoknak megfelelően, legkorábban hét nap múlva konzultáció kezdődik az Üzemi Tanáccsal, melyre az érdekképviseletek is meghívást kapnak.

Az MTVA vezetése felkérte az ÜT-t, hogy a csoportos létszámleépítéssel kapcsolatos statisztikai kéréseiket juttassák el az MTVA vezetéséhez. A konzultációra 15 nap áll majd rendelkezésre, így azt előreláthatóan június közepén lehet lezárni. Ezt követi a csoportos létszámleépítésben érintettek végső számának bejelentése, majd az érintett munkavállalók előzetes értesítése - zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×