eur:
400.49
usd:
366.54
bux:
74441.27
2024. október 14. hétfő Helén

Hoffmann Rózsa: Továbbra is élvezem a kormányfő bizalmát

Továbbra is élvezi a miniszterelnök bizalmát, és csak látszat, hogy harcban áll az oktatásügy valamennyi szereplőjével - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. A szakpolitikus szerint a takarékossági intézkedések ellenére nem lehet kivonni 88 milliárd forintot a felsőoktatásból. Átalakítások viszont szükségesek, bár egyelőre nem dőlt el, hogy mi lesz az egyetemek sorsa. A kormány elhalasztja az erről szóló döntést.

Az oktatási államtitkár az Origónak azt mondta, hogy a következő tanévben nem változik az intézményi struktúra, a Corvinus sorsa pedig komoly tárgyalások után dől el. Hozzátette: az átalakuláshoz több idő kell: nem erőltetett menetben, nem erőszakkal, hanem az érintettekkel együttműködve, alapos mérlegelés után döntenek. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: ahhoz, hogy a 2012-es tanév elindulhasson, a szükséges döntéseket októberig meg kell hozni.

A szakpolitikus a pozíciójával kapcsolatos kérdésre azt mondta: azok, akik szeretnék, ha nem ő lenne az oktatásért felelős államtitkár, vagy csak élvezik a bajkeverést, előszeretettel terjesztik, hogy inog a széke, pedig továbbra is élvezi a miniszterelnök bizalmát.

Az oktatási államtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az integráció rövid távon több kárt okozhat, mint hasznot és jelenleg csak kevés felsőoktatási intézmény esetében valósítható meg Az államtitkár szerint racionalizálás címén a közeljövőben elsősorban a párhuzamos képzések felszámolásával és a felesleges karok megszüntetésével kell számolni.

Az Origo értesülései szerint a 29 állami felsőoktatási intézményből csak 16 maradna meg önálló intézményként, erről Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy több elképzelés is szóba került, de jelenleg nincsenek integrációs tervek. Azt azonban kiemelte, hogy felül kell vizsgálni a jelenleg működő szakokat, karokat, mert van olyan képzés, amelyet az országban 20-30 helyen folytatnak, ezek számát csökkenteni kell, de nem változtat az intézmények listáján. Lehet, hogy lesz olyan egyetem, amely most 8-10 karral és 50 szakkal működik, a de jövőben ez a szám csökken majd. Hozzátette: ahol jó színvonalú és munkaerő-piaci szempontból hasznos képzések zajlanak, azok biztos megmaradnak.

A budapesti Corvinus egyetem ügyéről Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, hogy az egyik lehetőség szerint minden marad ahogy eddig volt, egy másik elképzelés szerint viszont az eddigitől eltérő struktúrában folyik tovább a képzés. Ezzel kapcsolatban a Corvinus Egyetem rektora az InfoRádiónak azt mondta, hogy támogatják a kormány takarékossági intézkedéseit, de az egyetem önállóságához ragaszkodnak.

A költségtérítéssel összefüggésben az oktatási államtitkár arról beszélt, hogy nem szeretnék, ha a diplomások aránya elmaradna a fejlett országokétól, de el kell fogadni, hogy a diákok a saját költségükön tanuljanak olyan szakokon, amelyek nem jelenteken gazdasági előnyt az országnak. Hoffmann Rózsa kiemelte, hogy terveik szerint a törvényjavaslatot még júniusban a benyújtják az Országgyűlésnek.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Nem találják az irányt a tőzsdék

Nem találják az irányt a tőzsdék

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék vegyes képet mutatnak a nyitást követően. Gazdasági események szempontjából pedig kimondottan eseménytelen nap várható. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×