eur:
390.39
usd:
364.04
bux:
68382.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Puch: Gyurcsány ne ártson tovább az MSZP-nek!

Puch László arra kérte Gyurcsány Ferencet, hagyja békén az MSZP-t, és ne ártson tovább. A pártigazgató szerint a szocialisták alapvető érdeke, hogy a vezetésben megszűnjön a kétfejűség, de a volt kormányfő úgy számol, minél rosszabb állapotba kerül az MSZP, annál nagyobb esély nyílik előtte a párt elfoglalására.

A Magyar Szocialista Párt alapvető érdeke, hogy vezetésében megszűnjön a jelenlegi kétfejűség - mondta az fn.hu-nak adott interjúban Puch László pártigazgató. A politikus kiemelte: februárban, amikor legutóbb interjút adott a portálnak, még nem sejtette, hogy "Gyurcsány Ferenc titokban új pártot jegyeztet be". "Ha tudtam volna, már akkor javaslom neki: aktivizálja és üzemeltesse azt a formációt. Minket meg hagyjon dolgozni" - közölte.

Arra a kérdésre, van-e metszete a gyurcsányi és a Mesterházy-féle világképnek, a pártigazgató azt válaszolta: nincs. A szocialista politikus elismerte, hogy nem könnyű a feladat a rendcsinálás a párton belül, hiszen a probléma oka egy volt miniszterelnök-pártelnök, aki ugyan komoly teljesítményre képes, rendelkezik víziókkal, de a társadalmi megítélése nem éppen pozitív.

"Gyurcsány más típusú pártot képzel el, mint a tagság többsége, ez a fő baj. Sosem ennek az MSZP-nek, hanem egy általa megálmodott pártnak akart az elnöke lenni. Az ő pártálmában a falakon belül megfér egymás mellett a liberális, a konzervatív és a szocialista, miközben persze mindent az elnök dönt el. Csakhogy az MSZP-sek zöme egy demokratikus, karakteresen szocialista pártban érzi otthon magát. Úgy tetszik, nem csupán személyekben, hanem a politika tartalmát illetően is áthidalhatatlanok a különbségek" - fejtette ki Puch László.

A pártigazgató szerint Gyurcsány úgy kalkulált, hogy minél rosszabb állapotba kerül az MSZP, annál nagyobb esély nyílik előtte a párt elfoglalására. Türelmetlen, impulzív, a cél érdekében semmilyen eszköz sem drága neki, forradalmi hevületében mindent fölrúg, lebont, de soha semmit nem épít a romok helyén - vélekedett.

A politikus elmondta, a fő vitatéma kormányfő és közte az volt, hogy szabad-e a már amúgy is megosztott országra még egyszer ráengedni az Orbán-Gyurcsány háborút. "Szerintem nem szabad. Elsősorban az ország, másodsorban a szocialista párt miatt. Csakhogy Gyurcsányban a revánsvágy fölülírja még az elemi rációt is. Igyekszik mindent és mindenkit a hatalmi ambíciói érdekében beáldozni" - hangsúlyozta az interjúban.

A kizárás sokat ártana a pártnak

Az esetleges pártszakadást firtató kérdésre a pártigazgató öt és tíz közé tette azon frakciótagok számát, akik Gyurcsány Ferenccel tartanának ebben az esetben. Mint mondta, a vitának legkésőbb a következő, a tervek szerint őszi kongresszuson el kell dőlnie. "Ha Gyurcsányban nincs belátás, egyetlen lehetőségünk marad: a politikai elszigetelés" - emelte ki Puch László, aki ugyanakkor a pártból való kizárás lehetőségét elvetette, az azzal járó procedúra ugyanis szerinte rengeteget ártana az MSZP-nek.

A pártigazgató beszélt arról is, hogy az MSZP-ben Gyurcsány Ferenctől függetlenül is zajlik gondolkodás arról, hogyan mossák le magunkról a korrupt párt "imidzst". Emlékeztetett arra, hogy a pártelnök felkért három, nagy tekintélyű, makulátlan szocialista politikust, Katona Bélát, Gál Zoltánt és Gráf Józsefet, hogy nyilvánosan véleményezzen belső etikai ügyeket. Megjegyezte, véleménye szerint például Zuschlag János és Hagyó Miklós ügyében Gyurcsány Ferencnek is lehetne mondanivalója. Arra a kérdésre, hogy ez mit jelent, azt válaszolta, "csupán annyit, hogy helyükön kellene kezelni az ügyeket".

"A most zajló fejezetben, úgy tűnik, Gyurcsány számára egyetlen ellenfél létezik a Magyar Szocialista Párton belül, és ezt az embert Puch Lászlónak hívják. Egyet kérek tőle: hagyja békén az MSZP-t, ne ártson tovább! Mindennél fontosabb most a belső béke" - emelte ki Puch László.

A szocialista politikus elmondta: azzal is tisztában van, hogy alapvetően nem ő a célpont, hanem arról van szó, hogy a személyén keresztül akarja elfoglalni a párt szervezetét.

Az fn.hu-n megjelent interjút Gyurcsány Ferenc is megosztotta követőivel a Facebook-oldalán. Mindössze annyit fűzött hozzá: "a pénz(tárnok) beszél, a karaván halad...".

Molnár Csaba szerint meglepő és felesleges az az ingerültség, amellyel Puch László, az MSZP pártigazgatója Gyurcsány Ferencről és szándékairól nyilatkozott az fn.hu-nak adott interjúban. A volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció Platform alelnöke azt mondta: Puch állításával szemben nem céljuk az MSZP elfoglalása, és az sem, hogy új pártot alapítsanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×