eur:
401.52
usd:
367.26
bux:
74264.68
2024. október 14. hétfő Helén

Fuzárium-botrány: vizsgálatot követelnek a gabonatermesztők

Soron kívüli és hiteles vizsgálatot vár a Magyar Gabonatermesztők Szövetségének elnöke a fuzárium toxinnal szennyezett lisztről és pékáruról szóló hírek miatt. Vancsura József azután beszélt erről az InfoRádióban, hogy a Figyelő című hetilap által kezdeményezett laboratóriumi teszt több termékben is az egészségügyi határérték többszörösét mutatta ki a rákkeltő anyagból.

A Magyar Gabonatermesztők Szövetségének elnöke hangsúlyozta: a fuzárium gomba - főként a csapadékosabb időszakokban - nem ritka jelenség, de az élelmiszerpiac szereplőinek, így a gabonatermesztőknek is folyamatosan be kell tartaniuk a szükséges előírásokat.

Emlékeztetett arra, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően a termék útja az étkezőasztaltól egészen a szántóföldig nyomon-követhető.

Mint mondta: ezért tudni szeretnék, hogy pontosan honnan kerülhetett a szennyezett liszt, illetve pékáru a boltok polcaira.

A Figyelő című lap a napokban azt közölte: több üzletben az egészségügyi határérték többszörösét mérték a rákkeltő fuzárium gombából és úgynevezett DON-toxinból.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×