eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány: A szocialistáknak foglalták le a Demokrata Párt nevet

A szocialistáknak foglalták le a Demokrata Párt nevet - reagált az MSZP szakadásáról szóló sajtóhírekre Gyurcsány Ferenc volt kormányfő az egyik közösségi oldalon.

Demokrata Párt - ez lehet a neve az új MSZP-nek, vagy az MSZP-ből esetlegesen kiváló és a párthoz csatlakozó tagok új társadalmi szervezetének - írta a Magyar Nemzet. A lap szerint a bejegyzés alatt álló Demokrata Párt lehet az a politikai szerveződés, amelyben vezető tisztséget tölthet be Gyurcsány Ferenc.

A volt kormányfő a Facebook közösségi oldalon reagált a cikkre. Azt írta: "Az történt tehát, hogy az MSZP számára lefoglalták a Demokrata Párt nevet. Lehetőséget teremtve arra, hogy az MSZP átalakulása, kinyitása esetén a párt nevében is jelezze az új politikai orientációt. Ez tehát az MSZP mozgásterének növelését jelenti. Ha akar, akkor él ezzel a lehetőséggel, ha nem akar, akkor nem." Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a Demokrata Párt alapítóinak egy részét ismeri, szándékaikról tudott, és azok ellen nincs semmilyen kifogása.

Mint ismert, múlt hét végén Gyurcsány Ferenc külföldi újságírókkal találkozva egy új párt alapítását is kilátásba helyezte, amennyiben kudarcot vall az MSZP átalakítására tett "utolsó erőfeszítése".

Kovács László szocialista alelnök a távirati irodának ma azt mondta: ultimátumnak hangzik Gyurcsány Ferenc felvetése, hogy ha az MSZP nem újul meg, akkor ő új pártot alapít. Kovács László szerint a párt nem igazodik ehhez. Úgy fogalmazott: "Megyünk a magunk útján, és aztán ő majd eldönti, hogy amit mi elérünk, az egy ütőképes párt, amiben jól érzi magát, vagy inkább egy másik pártot gründol. Mindkét lehetőség nyitva van". Az alelnök kijelentette: eszük ágában sincs kizárni a volt miniszterelnököt az MSZP-ből.

Mesterházy Attila korábban az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Gyurcsány Ferencnek több éve volt arra, hogy megújítsa az MSZP-t. Lendvai Ildikó szerint a volt kormányfő pártszavazásról szóló kezdeményezése nem hozza vissza az MSZP-hez az embereket. A politikus erről ugyancsak az Arénában beszélt.

Puch László volt pártpénztárnok még februárban, a Demokratikus Koalíció Platform megalakulásakor úgy nyilatkozott a Figyelőnek: "Talán az lenne a legjobb, ha ránk hagyná a baloldal képviseletét, ő pedig megalakítaná a maga liberális-demokrata pártját."


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×