eur:
389.24
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nyilvános a névsor - megkezdheti munkáját az új egészségügyi szakmai kollégium

Egyetlen szakmai kollégium, hatvan tagozat és tanács segíti ezentúl az egészségügyért felelős miniszter munkáját. Lezárult a három-háromfős szakmai tagozati, továbbá az 5-15 fős szakmai kollégiumi tanács jelölésének határideje - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága a múlt hónap végén jelentette be, hogy április elsejétől átalakul a szakmai kollégiumi rendszer. A tagozatok az egészségügyért felelős miniszter tanácsadó testületei, míg a tanácsok a szakma véleményalkotó szervezetei lesznek.

A tanácsok feladata az irányelvek, protokollok és módszertani levelek összeállítása lesz, de ez a grémium véleményezi majd az új vizsgálati módszereket, javaslatot tesz a szakmai vezetői pályázati kiírások követelményeire, állást foglal a pályázók szakmai megfeleléséről.

A tanácsok a szakterületük tudományos fejlődéséből adódó információk és a napi gyakorlat legfontosabb problémás kérdéseit is továbbítják a szakmai kollégium érintett tagozata felé. A jövőben az új kollégium maga is tehet ajánlásokat, javaslatokat például az ellátórendszer átalakítása, vagy a minimumfeltételek megfogalmazása tekintetében.

Mind a szakmai kollégium, mind pedig a tanácsok tagjainak megbízatása négy évre szól, azonban a területért felelős miniszter, vagy a tanácsok tagjait delegáló testületek jogosultak az általuk kinevezett személyek visszahívására.

A tagozatok tagjaira a szakmai és civil szervezetek, valamint a szakpolitika részéről érkező ajánlásokat Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár áttekintette. Az elmúlt hetekben a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) egyeztetett a különböző szervezetekkel a tanácsok tagjait illetően.

A megalakuló testületre jelentős munka vár különösen abban, hogy a minisztérium Semmelweis-tervében megfogalmazott átalakítások szakmai érvrendszer mentén valósuljanak meg, ezt ugyanis elsősorban e szervezet tudja megjeleníteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×