eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Vecsei Miklós: Nyárig elkészül az új fővárosi hajléktalanellátó rendszer

A szakemberek várhatóan nyárig dolgozzák ki az új fővárosi hajléktalanellátó rendszer biztonságos működésének formáit. Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint szükségszerű, hogy a Budapesten működő ellátórendszer egészét újragondolják.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán úgy döntött, a főváros - nyolc hónapos felmondási idővel - szerződést bont a feladattal megbízott civil szakmai szervezetekkel, és a jövőben csak a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Menhely Alapítvánnyal kíván megállapodást kötni.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester a döntés után azt közölte: a jövőben a megbízott szervezetek "kötelessége és joga lesz", hogy bármelyik hozzáértő civil szervezettel megállapodjanak és együttműködjenek.

Vecsei Miklós azt mondta, a fővárosi hajléktalan-ellátórendszer szereplőit nem érhette váratlanul a közgyűlés döntése, hiszen a főpolgármester már tavaly ősszel világossá tette, hogy más módon képzeli el a terület ellátását. Jelezte azt is: január óta ismert, hogy az önkormányzat a korábban kötött szerződések felbontását tervezi; erről nemcsak az érintettek tudtak, a sajtó is több alkalommal beszámolt róla.

Vecsei Miklós emlékeztetett arra, hogy az ellátórendszer tíz éve működik lényegében változatlanul, és a szolgáltatás egyik fontos garanciája volt a szerződések nyolc hónapos felmondási határideje.

Közölte, az új rendszer biztonságos működésének formáit ezután alakítják ki, a részletek kidolgozására nyárig van idejük.

Vecsei Miklós szükségszerűnek mondta, hogy a fővárosban működő ellátórendszer egészét újragondolják, miután - mint fogalmazott - minden erejüket arra kell koncentrálni, hogy az utcán élő, az intézményes ellátásokból kimaradt emberek problémáira megoldást találjanak.

Kitért arra is, hogy a kapualjakban, csomópontokban, aluljárókban élő emberek az utóbbi hónapokban konfliktusok forrásaivá váltak, és a kormányzati szervek és az önkormányzatok a forgalmasabb helyekről történő eltávolításukat tervezik.

Ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta: minden lehetséges eszközzel azért küzdenek, hogy az utcán maradt hajléktalan emberek problémáira elsősorban a szociális és egészségügyi rendszer találjon megoldást.

Vecsei Miklós szerint az ellátórendszer működtetéséhez szükséges források a tervek szerint csak minimális mértékben csökkennek, és jelenlegi ismereteik szerint ez nem veszélyezteti a rendszer működését, tehát nem kell attól tartani, hogy a szállókról embereket utasítsanak el.

A most következő időszak egyik fontos feladata az lesz - tette hozzá -, hogy összehangolják a fővárosi önkormányzatnál, a Belügyminisztériumnál és a szociális tárcánál elérhető források felhasználását.

Vecsei Miklós szerint bizakodásra ad okot, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban a szakma által korábban egyöntetűen elfogadott hajléktalanstratégia alapján dolgozzák ki az új koncepciót.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×