eur:
389.16
usd:
362.19
bux:
68842.55
2024. május 8. szerda Mihály

Három százalék alatti hiánnyal számol a kormány - a nap hírei

Három százalék alatti hiánnyal számol a kormány az Országgyűlésnek most benyújtott jövő évi költségvetés-tervezetben. Vasárnap várhatóan befejeződik a vörös-iszappal szennyezett lakott területek kármentesítése. Nagyváradon boldoggá avatták Bogdánffy Szilárd egykori vértanú püspököt

Benyújtotta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a kormány. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a 2011-es büdzsé a talpra állás költségvetése, mert 3 százalék alatti hiánnyal számol, de egyúttal 3 százalékos növekedésre épül. Közlése szerint a jövő évi GDP arányos eredményszemléletű deficit 2,94 százalék lesz; ez megfelel az IMF-fel és az Európai Unióval korábban kötött megállapodásnak. A miniszter azt is közölte, hogy jövőre 25-30 ezerrel kívánja csökkenteni a kormány a közszféra jelenlegi 690 ezres létszámát. Matolcsy György szerint a központi költségvetési intézményeknél 5 százalékos, a háttérintézményeknél 10 százalékos lesz a létszámleépítés. A jövő évi költségvetési tervezetet mind a három ellenzéki párt bírálta. Az MSZP szerint a 2011-es büdzsé harácsolásból áll és súlyosan érinti a dolgozókat, illetve a nyugdíjasokat. Az LMP szerint a tervezet súlyosan hátrányos helyzetbe hozza a megtakarításaikat és munkahelyüket elvesztő munkavállalókat, míg a Jobbik úgy vélte: a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban - az adóváltoztatások kivételével az előző két kabinet megszorító intézkedései maradtak érvényben. A munkaadói szervezetek közül többen egyetértettek a költségvetés főbb számaival, ugyanakkor még hiányolják a részleteket a nyugdíjrendszerrel összefüggésben. A munkavállalói érdekképviseletek ellenzik a fűnyíróelv szerinti létszámleépítést és kifogásolják, hogy a kormány nem a feladatokhoz igazítja létszámot.

Beterjesztette a nemzeti eszközkezelő koncepcióját a kormánynak a Nemzetgazdasági Minisztérium; a tervekről várhatóan a jövő héten tárgyal a kabinet. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a koncepció három lépésben kívánja orvosolni a lakáshitelesek problémáit.

Még a hétvégén befejeződik a vörös-iszappal szennyezett lakott területek kármentesítése - közölte a katasztrófavédelmi kormánybiztos. Bakondi György elmondta, hogy a jövő hét első napjaiban megkezdik az elöntött mezőgazdasági területek mentesítését is, valamint közcélú foglalkoztatást szerveznek a helyreállításhoz szükséges bontási és építési munkálatokra. Hangsúlyozta: Kolontár és Devecser végleges biztonságának garantálása érdekében egy új biztonsági övezet kialakításáról, vagyis egy új nagy gát építéséről is döntöttek.

Nagyváradon boldoggá avatták Bogdánffy Szilárd egykori vértanú püspököt a város székesegyházában tartott ünnepi misén. A szertartáson Böcskei László nagyváradi megyéspüspök kérte Bogdánffy Szilárd boldoggá avatását. Ezután Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa felolvasta XVI. Benedek pápa boldoggá avatásról szóló apostoli levelét. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szentbeszédében úgy fogalmazott: Közép-Kelet-Európában Bogdánffy Szilárd boldoggá avatása megtöri az évtizedek hallgatásának csendjét. Bogdánffy Szilárd a volt kommunista diktatúra romániai vértanúi közül az első, akit a katolikus egyház boldoggá avatott.

Tovább csökkennek a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás díjai. A biztositas.hu elemzése szerint ennek a 15-20 százalékos mérséklődésnek az oka a díjszámítás kilowatt alapra történő átállítása, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szigora és a biztosítók közötti díjverseny. Emellett a díjak alakulását legjobban az évek óta folyamatosan javuló kárhányad befolyásolja. Az objektív felelősség elvének bevezetése óta jelentősen csökkent ugyanis a közúti balesetek száma. A hétfőn induló, és egy hónapon át tartó biztosítóváltási szezonban 13 régi és 1 új társaság verseng majd az ügyfelekért.

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás. Korábban a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. azt közölte, hogy 120 gigawattórával kevesebb áramot használnak fel Magyarországon a nyári időszámításnak köszönhetően; ez mintegy 6 milliárd forint megtakarítást jelent. A MAVIR vezérigazgatója elmondta: a megtakarított árammennyiség egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg.

Jemenben őrizetbe vettek egy nőt a fővárosban, Szanaában, aki a feltételezések szerint kapcsolatban áll a chicagói zsinagógáknak címzett, robbanóanyagot tartalmazó küldeményekkel. A jemeni hatóságok összesen 26 gyanús csomagot foglaltak le a szanaai nemzetközi repülőtéren. Korábban Barack Obama amerikai elnök jelentette be: robbanóanyagot tartalmazott az a két, Jemenből az Egyesült Államokba küldött csomag, amelyet az angliai Birminghamben, illetve Dubajban tartóztattak fel a hatóságok.

Öt nappal az indonéziai szökőár után 135 - mindeddig eltűntként nyilvántartott - túlélőre bukkantak a Szumátrához közeli szigeteken. Mindannyian magaslatokon kerestek menedéket. Az összesített adatok szerint hétfőn, egy hatalmas erejű földrengés keltette szökőárban legalább 413 ember vesztette életét Nyugat-Szumátrában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×