eur:
389.19
usd:
362.4
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Maradhat a 98 százalékos különadó - a nap legfontosabb hírei

Változatlan formában, újra beterjesztette a 98 százalékos különadóról szóló törvényt a Fidesz, és alkotmánymódosítást kezdeményez az ügyben.

A párt parlamenti frakciójának vezetője azt mondta: a tervezet szerint az Alkotmánybíróság a jövőben nem dönthetne olyan kérdésekben, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, így például a magánnyugdíj-pénztárakról sem. Lázár János hangsúlyozta: az eddig a 98 százalékos különadókból beszedett egymilliárd forintból egyetlen fillért sem ad vissza az állam. Az MSZP nem tartja demokratikusnak a kormánypárt eljárását. A szocialista Szekeres Imre azt mondta: ha valami olyan történik, ami a Fidesz számára kellemetlen, akkor érvényteleníti a szabályokat. A Jobbik egyetért a különadóval, de az alkotmánybírósági döntés figyelmen kívül hagyásával nem. Az LMP szerint a Fidesz átlépett egy határt, ezért a jövőben nem vesz részt az alkotmány-előkészítő bizottság munkájában. A visszamenőleges hatállyal megsemmisített 98 százalékos különadót október 31-éig kellett volna befizetni minden, január 1-je után, a közszférában kapott végkielégítés és egyes más jövedelmek kétmillió forint feletti része után.

Az adócsomagról tárgyal az Országgyűlés

A nemzetgazdasági miniszter szerint a most beterjesztett adótörvény-csomag megteremti a költségvetés, a gazdaság és a társadalom egyensúlyát. Matolcsy György a javaslatot ismertetve az Országgyűlésben hangsúlyozta: az adócsomag elfogadása után megéri majd dolgozni, családot alapítani és gyermeket vállalni. Az MSZP szerint az adótörvény-javaslatokból hiányzik a szolidaritás, míg a Jobbik az adórendszer átalakításával egyetért, de az egykulcsos adóval nem. Az LMP úgy látja: az adócsomag igazságtalan, felelőtlen és irracionális. A javaslat a többi között azt tartalmazza, hogy a magánszemélyeknek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal kellene adózniuk.

Bizottság felügyeli a kármentő alapot

Megalakult a Magyar Kármentő Alap forrásainak felhasználását felügyelő kármentő bizottság. A Veszprém megyei közgyűlés, a védelmi bizottság és a most létrehozott testület elnöke elmondta: a kármentő alapba eddig befolyt 710 millió forint hét százalékát azonnali támogatásként használhatják fel az érintett lakók életfeltételeinek biztosítására. Lasztovicza Jenő közölte: azt javasolták, hogy ne csak a lakhatásra, hanem a megsemmisült tüzelő pótlására is használhassák a forrásokat. Döntött a bizottság arról is, hogy a vörösiszap-katasztrófa helyszínén újabb gátat építenek, amely a vasutat védi majd.

Uniós alapot javasol Magyarország

Uniós pénzügyi alap létrehozását kezdeményezi Magyarország az ajkai térségben bekövetkezetthez hasonló környezeti-ipari katasztrófa kárfelszámolásának anyagi fedezetére - közölte a környezetvédelmi államtitkár. Illés Zoltán a térségben tartott nemzetközi sajtóbejáráson emlékeztetett arra, hogy az unióban ugyan létezik katasztrófa esetére anyagi segítséget nyújtó alap, de az nem biztosít forrást az ilyen ipari katasztrófák következményeinek elhárítására.

Növelné a honvédség létszámát a HM

Mintegy 1500 katonával, 27.500 főre növelné a honvédség létszámát a Honvédelmi Minisztérium - jelentette be a honvédelmi államtitkár. Simicskó István a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tartott előadásában úgy vélte: a parlamenti ciklus végére 6-8 ezer kiképzett, önkéntes tartalékos lehet a rendszerben. Hozzátette: az 1500 fős állománybővítésre lesz fedezet a jövő évi költségvetésben.

Visszaélésekre keres bizonyítékot az MSZP

Jogsegélyszolgálatot indított a fővárosi MSZP; a párt azokat a bejelentéseket várja, amelyek szerint a kerületi fideszes vezetők visszaélnek hatalmukkal, megsértik a személyhez fűződő jogokat, az adatvédelmi törvényeket, vagy más, súlyos jogsértést követnek el.

Tiltakoztak a pénzügyőrök

Elmaradt juttatások és a jövő évi bértábla módosítása miatt tartott fáklyás tiltakozást a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. Holecz Gábor, az érdekképviselet elnöke elmondta: az idén több, a korábbi bérmegállapodásban szereplő kifizetés is elmaradt, így a mozgóbérek és a felderítési jutalmak is.

Minden jogosítványát visszakapja a MOB

Jövőre visszakapja összes jogosítványát a Magyar Olimpiai Bizottság. Ezt a szervezet főtitkára jelentette be a Nemzeti Sportszövetség és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közös, kétnapos tatai értekezletén. Molnár Zoltán elmondta: 2005-ben az akkori kormányzat gyakorlatilag minden jogkört elvont az olimpiai mozgalomtól, az új rendszerben viszont a MOB határoz az olimpiai felkészülés finanszírozásáról, a klubok műhelytámogatásáról, és az utánpótlás-nevelésre fordítandó állami forrásokról is.

Kitört a Merapi vulkán


Az Indonéziához tartozó Jáva szigetén kitört a Merapi vulkán; a tűzhányó füstfelhőt és vulkáni hamut lövellt ki. A környéken hétfő óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben, 19 ezer ember evakuálását már megkezdték a hatóságok. Eddig 20 embert vittek kórházba, őket a forró hamu égette meg.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×