eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Liszt Ferencre hangolódik a magyar EU-elnökség

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója 2011-ben az egész világon a klasszikus zene kiemelt ünnepe. Az emlékév első fele egybeesik Magyarország európai uniós elnökségével, amely így lehetőséget kínál arra, hogy széleskörű hazai és nemzetközi együttműködés eredményeképpen Liszt Ferencet az ország "márkanevévé" emeljék.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója 2011-ben az egész világon a klasszikus zene kiemelt ünnepe. Az emlékév első fele egybeesik Magyarország európai uniós elnökségével, amely így lehetőséget kínál arra, hogy Európa-szerte bemutassák a zeneszerző munkásságát - hangzott el az emlékév programjait beharangozó sajtótájékoztatón, amelyet Liszt születésnapján, pénteken tartottak Budapesten.

Mint azt Rubovszky Rita, a nagyszabású programokat koordináló Hungarofest ügyvezetője kiemelte, széleskörű hazai és nemzetközi együttműködés eredményeképp, nehéz költségvetési helyzetben nyílik alkalmuk, hogy Lisztet az ország "márkanevévé" emeljék.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára megerősítette: a kormányzat kiemelt feladatának tartotta a feltételek biztosítását. Hozzátette, számos olyan helyén megfordult Európának, ahol koncentráltan készülnek Liszt ünneplésére Párizstól Isztambulig, de még Moldvában is.

Beszámolt arról is, hogy az UNESCO a magyar nemzeti bizottság javaslatára Lisztet a világ legjelentősebb, 2011-ben megünnepelendő személyiségeinek listájára vette, és anyagi támogatást is kilátásba helyezett.

Kocsis Zoltán, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral (NFZ) együtt a magyar Liszt-év nagykövete, rámutatott Liszt személyiségének kettősségére: a külvilágban páratlanul sikeres zongoravirtuóz volt, akinek kevéssé ismert művek népszerűvé tételét köszönhették a kortársak a zongoraátiratok révén. Másfelől magába forduló alkotó, aki a zeneszerzésben korszakos jelentőségű művekkel mutatott utat és hatott Richard Strausstól Rahmanyinovon és Berliozon át Dvorákig és Bartókig. A Liszt-évben - tette hozzá - rávilágíthatunk az életpálya rejtett útjaira.

Erdődy Orsolya, a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának vezetője kiemelte: az emlékév programjai Liszt Ferenc emberi és művészi alkatának sokrétűségét kívánják bemutatni. Az eseményeket, amelyek sora az NFZ január 22-i ünnepi hangversenyével indul, öt fő téma köré csoportosították: Lisztet mint ünnepelt világsztárt, zongoravirtuózt, magyar világpolgárt, keresztény gondolkodót és mint zenepedagógust mutatják be.

A magyarországi programok mellett számos külföldi eseményre is készülnek: 2011 januárjában Londonban koncertezik a Budapesti Fesztiválzenekar, de a brit fővárosban Liszt-hetet is szerveznek a mester emlékére. A Liszt Ferenc Kamarazenekar Madridban és a Baltikumban turnézik majd, míg a Pannon Filharmonikusok Bécsben adnak koncertet.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Brüsszelben lép fel, ahol márciusban Ránki Dezső és Csalog Gábor is önálló zongoraestet ad. Bayreuthban - ahol az 1886-ban ott elhunyt Liszt Ferenc sírja is található - minden bizonnyal a programsorozat egyik csúcspontja lesz júliusban Liszt egyetlen operája, a Don Sanche bemutatója, amelyet először a Bartók+... Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon június 11-én láthat a közönség. Az előadás mindkét helyszínen német-magyar-osztrák-szlovák koprodukcióban valósul meg, a Liszt-Wagner-leszármazott Katharina Wagner rendezésében.

A Liszt-év egyik kiemelkedő eseménye a Klassz Zenei Iroda és a Magyar Zenei Tanács kezdeményezésére életre hívott World Liszt Day lesz, amelynek keretében 2011. október 22-én, Liszt születésnapján Párizstól Szöulig a világ számos koncerttermében csendül majd fel Liszt Ferenc grandiózus Krisztus oratóriuma.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is kiveszi részét az alapító-névadó ünnepléséből - közölte Batta András rektor, hozzátéve: ez az egyetlen olyan akadémia, amelynek létrehozásában a zeneszerző személyesen vett rész, kijelölve azt az utat, amelyen haladnia kell az intézménynek.

Liszt nemcsak hatalmas újító volt, hanem a mesterségbeli megalapozottság hirdetője is - mutatott rá Batta András, hozzátéve, hogy ezért mesterkurzusokat szerveznek, amelyekhez koncertek is kapcsolódnak, és ezeket a "mobil projekteket" külföldi partnerakadémiáknak is ajánlják.

A következő év őszére nagy gonddal állította össze Várjon Dénes művészeti vezető a Liszt és Európa című nemzetközi kamarazenei fesztivál programját világhírű hazai és külföldi előadók részvételével. Ez alkalomból egy másik Liszt-Wagner-leszármazott, Nike Wagner tart majd előadást, aki csak ritkán vállal nyilvános szereplést.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál is több Liszt-programmal készül, például Fekete Gyula Excelsior! című operájának ősbemutatójával, a Magyar Állami Operaházban, a dalszínházzal együttműködve.

Eckhardt Mária, a Liszt Emlékmúzeum és Kutatóközpont főtanácsosa arról számolt be, hogy a Krisztus oratórium egy tételének facsimile kiadása mellett még két Liszt-kiadvány lát gondozásukban napvilágot.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×